NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

Media 31-08-2021

Terugluisteren: De Publieke Tribune over dwang in de psychiatrie

Jaarlijks worden duizenden mensen met psychiatrische problemen gedwongen opgenomen omdat ze een acuut gevaar voor zichzelf of anderen vormen. In Nederland zijn het er elk jaar meer, en in 2020 waren we koploper in Europa, met meer dan 30.000 opnames. Coen Verbraak in gesprek met onder meer ervaringsdeskundigen en psychiater Alan Ralston.
Media 30-08-2021

Waarom schaamte nuttig is (en complexer is dan schuldgevoel)

Blozen, handen voor het gezicht, jezelf dood wensen. Schaamte is een lelijke, maar nuttige emotie. Hoogleraar en psycholoog Aukje Nauta pleit ervoor schaamtegevoelens te laten zien. Want schaamte etaleren is volgens Nauta de belangrijkste stap naar een schaamtevrij bestaan.  'Schaamte verdwijnt door de onthulling ervan.'
Media 30-08-2021

Checklist om agressief gedrag in ggz te voorspellen

Psychiater Berry Pinterman bedacht checklist om agressief gedrag in ggz te voorspellen. Medewerkers van de crisisdienst vullen de checklist in voor ze naar de patiënt gaan. 'Er waren wel trainingen in omgaan met agressie, maar dan ben je al te laat. We moeten zien te voorkómen dat het zover komt.'
Media 30-08-2021

De eerste 1.000 dagen beïnvloeden het hele leven

Een slechte start in de eerste duizend dagen na de conceptie zet een kind een leven lang op achterstand. Veel risicofactoren gaan samen: roken, drinken, stress… Hoe kunnen omgevingsinvloeden zo’n levenslange impact hebben? NRC publiceerde er een groot artikel over. Meer weten over de de biologie van relaties?
Media 30-08-2021

Het Steunpunt Cornazorgen is er voor iedereen

Op het Steunpunt Coronazorgen staat actuele betrouwbare informatie en tips over het omgaan met zorgen en gevoelens tijdens de coronacrisis, maar ook ervaringsverhalen en doorverwijzingen naar meer hulp. Het steunpunt is er voor iedereen. Ook voor zorgprofessionals is er informatie om mentaal gezond te blijven tijdens de crisis. 
Media 30-08-2021

ZonMw biedt jonge onderzoekers kans op grensverleggend onderzoek in de ggz

Veelbelovende onderzoekers en praktijkprofessionals voeren de komende jaren innovatief, creatief en grensverleggend onderzoek uit. Van angstbehandeling bij LVB tot inzet van Virtual Reality bij stemmen horen, maar ook onderzoek waarin specifiek aandacht is voor sekse- en genderverschillen in de ggz. De projectleiders vertellen wat ze gaan onderzoeken en waarom. ZonMw biedt jonge
Media 26-08-2021

‘Er zijn nog 77 duizend wachtenden voor u’

Nog altijd moet 1 op de 3 ggz-patiënten te lang wachten op passende zorg. Waarom lukt het niet de ggz-wachtrij korter te maken? Waarom is dit probleem zo hardnekkig? Het probleem van de lange wachttijden heeft al lang de aandacht van de politiek, maar Den Haag vindt er maar geen oplossing voor. De Volkskrant publiceerde er een artikel over. 
Media 24-08-2021

Tekort aan gz-opleidingsplaatsen loopt op

De vraag vanuit de zorg naar meer gz-psychologen, en daarmee naar het aantal opleidingsplaatsen, neemt toe. Tegelijkertijd neemt het aantal gefinancierde (beschikte) opleidingsplaatsen juist af. Hierdoor groeit het tekort aan gz-psychologen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel. Het grootste verschil tussen behoefte en verkregen plaatsen is er bij de verpleeghuiszorg.
Media 24-08-2021

Terugkijken: fragmenten Zomergasten met Robert Vermeiren

De uitzending van Zomergasten met hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Robert Vermeiren gemist? Op 1 augustus was Robert Vermeiren de derde gast in VPRO Zomergasten. Janine Abbring interviewde Vermeiren over zijn ideale televisieavond. U kunt hier fragemten uit de uizending terugkijken: Robert Vermeiren - Zomergasten - VPRO
Media 27-07-2021

Kijktip: Robert Vermeiren in Zomergasten

Zondag 1 augustus is Robert Vermeiren, hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie, te gast bij het VPRO programma Zomergasten. Hij is het boegbeeld van de Nederlandse kinderpsychiatrie, mengt zich in debatten, toont zijn eigen kwetsbaarheid én zet zich in voor kwetsbare jongeren.
Media 22-07-2021

Aandacht voor geweld tegen ggz-personeel

Met een paginagrote advertentie in diverse kranten vragen bijna 60 ggz-organisaties aandacht voor geweld in de geestelijke gezondheidszorg. De advertentie werd geplaatst naar aanleiding van een vreselijk incident bij Parnassia in Den Haag  12 juli j. waarbij een beveiliger en een medewerker werden neergeschoten. De beveiliger overleed aan zijn verwondingen.
Media 20-07-2021

Helemaal aan het Einde: een podcast over zelfdoding

Jaarlijks overlijden zo’n 1800 mensen aan zelfdoding. Gemiddeld bijna vijf mensen per dag. In de podcast Helemaal aan het Einde wordt openhartig met (ervarings)deskundigen en medewerkers gepraat over zelfdoding. We horen meer over de gevolgen van zelfdoding, hoe voor hen wordt gezorgd én dat praten echt ruimte biedt voor oplossingen.
Media 20-07-2021

Subsidieoproep ZonMw praktijkgericht onderzoek

ZonMw doet een oproep voor de nieuwe subsidieronde voor praktijkgericht onderzoek. Subsidieaanvragen moeten zich richten op wachttijden in de ggz of maatschappelijk en/of persoonlijk herstel van mensen met psychische problemen. Het onderzoek moet direct voortkomen uit vragen vanuit de ggz-praktijk en hier oplossingen voor leveren.
Media 20-07-2021

Partydrug MDMA ingezet bij in therapie PTSS

MDMA is vooral bekend als partydrug tijdens het uitgaan, maar in verschillende landen wordt ermee geëxperimenteerd als behandelmiddel bij psychische klachten. Uit een groot Amerikaans onderzoek blijkt het middel zeer effectief te zijn bij mensen die lijden aan een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Eric Vermetten, psychiater en hoogleraar, legde het uit in Nieuwsuur.
Media 19-07-2021

Landelijke Monitor Depressie gestart

De nieuwe Landelijke Monitor Depressie volgt de effecten van het Meerjarenprogramma Depressiepreventie, dat als doel heeft dat het aantal depressies in 2030 met 30% is verminderd. De eerste meetronde laat nog geen verbetering zien, wel enkele opvallende toenames.
Media 15-07-2021

Ervaar hier hoelang wachten in de ggz voelt

Nog altijd moeten een kleine 30.000 mensen langer wachten op psychische hulp dan afgesproken. Dat staat in een brief die demissionair staatssecretaris Blokhuis naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, met daarin de laatste stand van zaken over wachttijden in de ggz. Hoelang dat wachten voelt, is in de special van NOS op 3 te ervaren.
Media 13-07-2021

27 duizend mensen wachten te lang

In Nederland wachten ruim 27 duizend mensen te lang op geestelijke gezondheidszorg. Vooral het aantal mensen dat te lang op een intake wacht is hoog. In totaal wachtten in mei 75 duizend mensen op geestelijke gezondheidszorg. In een nieuwe informatiekaart over de wachttijden in de ggz geeft de Nederlandse Zorgautoriteit voor het eerst inzicht in het aantal wachtenden.
Media 13-07-2021

Doek valt voor Samen Sterk zonder Stigma

Afgelopen donderdag 8 juli 2021 is het doek definitief gevallen voor Samen Sterk zonder Stigma, de stichting die zich de afgelopen tien jaar onvermoeibaar inzette voor een wereld zonder stigma op psychische aandoeningen. Het ontbreken van een voldoende stevige basis in de inkomsten heeft directie en bestuur genoodzaakt te beslissen dat Samen Sterk dit werk helaas niet kan voortzetten.
Media 13-07-2021

Nieuwe serie: 100 dagen in je hoofd

Hoe is het om ziek in je hoofd te zijn? In de nieuwe serie 100 dagen in je hoofd dompelen Tim den Besten en Nicolaas Veul zich onder in de wereld van de psychiatrie. Ze gaan aan de slag als bijzonder stagiair op twee afdelingen van GGzE. Vanaf donderdag 21 oktober wekelijks te zien bij de VPRO op NPO 3.
Media 08-07-2021

NZa publiceert b-release zorgprestatiemodel

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de b-release van de regels voor het zorgprestatiemodel beschikbaar gesteld. In deze release zitten een aantal wijzigingen. Zo kan de inzet van de talentolk voortaan apart in rekening worden gebracht. Nieuw is ook een gedifferentieerd tarief voor de psychiater, dat afhangt van de ernst van de problematiek van de patiënt.
Media 08-07-2021

Risico op angststoornis of depressie onder jongvolwassenen toegenomen

1 op de 11 (9 procent) jongvolwassenen (18 tot en met 34 jaar) in Nederland heeft een hoog risico op een angststoornis of een depressie in 2020. Daar staat tegenover dat veel volwassenen (zo’n 80 procent), en in het bijzonder jongvolwassenen (88 procent), hun algemene gezondheid als (zeer) goed ervaren. Dit blijkt uit recente cijfers van de Gezondheidsmonitor 2020.
Media 08-07-2021

Rapportage wachttijden in de ggz NZa

Huisartsen schrijven al langere tijd meer verwijzingen uit voor hun patiënten naar de ggz. De wachttijden in de ggz waren ook voor de corona-uitbraak voor sommige diagnoses al te lang. Op dit moment ziet de Nederlandse Zorgautoriteit dat de wachttijden voor aandachtstekort- en gedragsstoornissen, en persoonlijkheidsstoornissen langer zijn dan voor de corona-uitbraak.
Media 05-07-2021

NRC onderzocht werkwijze PsyQ

NRC schreef afgelopen weekend over PsyQ, een ggz-instelling met 33 vestigingen. PsyQ zou patiënten van de wachtlijst uitnodigen voor een intakegesprek terwijl bekend is dat voor hen geen behandeling beschikbaar is. Dit om extra inkomsten binnen te halen en om aan productienormen te voldoen. PsyQ ziet in de artikelen veel feitelijke onjuistheden.  
Media 29-06-2021

DREAMS – Betere zorg voor jongeren

Binnen het onderzoeksconsortium DREAMS bundelen vier grote academische kinder- en jeugdpsychiatriecentra hun krachten om de zorg en het onderzoek binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie beter te maken. De mentale ontwikkeling van kinderen is van grote invloed op hun toekomst-perspectief. De juiste zorg op het juiste moment is daarom van groot belang.
Media 29-06-2021

Ruth Peetoom nieuwe voorzitter de Nederlandse ggz

Op 25 juni werd Ruth Peetoom door de leden van de Nederlandse ggz gekozen tot voorzitter. Op 1 september volgt ze dan Jacobine Geel op, die twee termijnen lang met veel passie en kunde de  belangen van de ggz vertegenwoordigde. Peetoom was jarenlang predikant, voorzitter van het CDA en was de laatste jaren verbonden aan NDC Mediagroep, de uitgever van de drie noordelijke
Media 28-06-2021

Hulpmiddelen zorgstandaard SOLK

Voor de zorgstandaard SOLK zijn nieuwe hulpmiddelen ontwikkeld die de patiënt en professional ondersteunen bij het toepassen van de zorgstandaard en het proces van samen beslissen. Bij patiënten met chronische pijnklachten kunnen twee zorgstandaarden van toepassing zijn: Chronische Pijn en SOLK. Hoe weet je welke zorgstandaard je het beste kunt volgen?
« ... 3 4 5 6 7 ... » 6/23 (668)