Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.
Vanaf 1 januari 2017 zijn alle aanbieders van generalistische basis-ggz en gespecialiseerde ggz binnen de Zorgverzekeringswet, verplicht een kwaliteitsstatuut openbaar te maken. Hierin staat beschreven volgens welke eisen de zorg aan cliënten wordt verleend. Beroepsverenigingen, patiëntorganisaties en brancheorganisaties hebben gezamenlijk bepaald wat de minimale eisen zijn om deze zorg te mogen verlenen. Alleen met een goedgekeurd kwaliteitsstatuut komt u in aanmerking voor vergoeding van behandelingen op grond van de Zorgverzekeringswet.
Uiterlijk 1 juli 2022: versie 3.0
Zorginstituut Nederland heeft vanuit haar doorzettingsmacht eind 2020 het Landelijk kwaliteitsstatuut ggz versie 3.0 inclusief aangepaste formats opgenomen in het Kwaliteitsregister.
HIerdoor vervalt op termijn de geldigheid van alle statuten die zijn gemaakt en goedgekeurd volgens een ouder model.
Uiterlijk 1 juli 2022 moeten alle zorgaanbieders hun kwaliteitsstatuut aanpassen op basis van het format LKS versie 3.0.
Declaratie van zorg met een goedgekeurd kwaliteitsstatuut op basis van formats versie 1.0 dan wel versie 2.0 is mogelijk tot en met uiterlijk 31 december 2022. Vanaf 1 januari 2023 is alleen nog een kwaliteitsstatuut op basis van het format LKS versie 3.0 geldig.
De complexiteit van de zorgvraag en het zorgaanbod van de instelling of vrijgevestigde bepalen nu meer de eisen die gesteld worden aan de regiebehandelaar. Daarnaast maakt het nieuwe kwaliteitsstatuut een onderscheid tussen een indicerend regiebehandelaar en een coördinerend regiebehandelaar.
Wie mag wanneer regiebehandelaar zijn?
In het LKS worden de categorieën A t/m D gekoppeld aan de benodigde vooropleiding, BIG-registratie en competenties van de coördinerend en indicerend regiebehandelaren (zie pagina 19 van het LKS). Daarnaast hanteert het zorgprestatiemodel in 2022 de veldafspraak tijdelijke invulling van het regiebehandelaarschap. Deze veldafspraak regelt welke regiebehandelaren in het zorgprestatiemodel hun inzet vergoed krijgen door de zorgverzekeraars. In deze veldafspraak wordt geen onderscheid gemaakt in indicerend en coördinerend regiebehandelaar of de categorieën A-D. Wel wordt onderscheid gemaakt tussen generalistische basis-ggz en specialistische ggz en vrije vestiging en ggz-instelling.
De psychotherapeut en klinisch psycholoog kunnen de rol van indicerend en coördinerend regiebehandelaar vervullen:
-In vrije vestiging in de generalistische basis-ggz
-In een instelling in de generalistische basis-ggz
-In vrije vestiging in de gespecialiseerde ggz
-In een instelling in de gespecialiseerde ggz
Bent u een nieuwe aanbieder van generalistische basis-ggz en/of gespecialiseerde ggz binnen de Zorgverzekeringswet, dan moet u beschikken over een geldig kwaliteitsstatuut. U kunt zich aanmelden op www.GGZKwaliteitsstatuut.nl, het format kwaliteitsstatuut te downloaden en ingevuld weer op te sturen.