NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

Wetenschappelijk 29-06-2021

Angststoornis blijkt hardnekkiger dan gedacht

Slechts 41% van de mensen met een angststoornis knapte over een periode van 6 jaar ‘echt’ helemaal op. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC, locatie VUmc en het Trimbos-instituut. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het Australian & New Zealand Journal of Psychiatry.
Wetenschappelijk 15-06-2021

Meisjes en jongens communiceren anders over suïcidale gedachten

Suïcide is doodsoorzaak nummer één onder jongeren tussen de 10 en de 20 jaar in Nederland. Onder leiding van promovendus Elias Balt is verdiepend onderzoek gedaan naar de verschillen in suïcide-gerelateerde communicatie tussen 17 overleden jongens en 18 overleden meisjes. Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van de gegevens van in 2019 gehouden diepte-interviews met nabestaanden.
Wetenschappelijk 19-04-2021

Twee keer per week psychotherapie voor depressie meest effectief

Een frequentie van twee sessies in plaats van één sessie per week leidt tot betere behandeluitkomsten in psychotherapie voor depressie. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Sanne Bruijniks. Het reorganiseren van Cognitieve Gedragstherapie (CGT) en Interpersoonlijke Therapie (IPT) voor depressie naar een frequentie van twee sessies per week zal drop-out,
Wetenschappelijk 12-04-2021

Study into VSDT vs an abbreviated EMDR protocol vs a non-active control condition

Replicatory Bayesian analyses supported hypotheses in which VSDT was superior to the control condition and the EMDR condition in reducing emotionality, both directly after the intervention and at one week follow-up. However, at four-week follow-up, VSDT proved equal to EMDR while both treatments were superior to the control condition. We also analysed specific potential working
Wetenschappelijk 18-03-2021

CGT effectief voor adolescenten met een depressieve stoornis

CGT is een effectieve behandeling voor adolescenten met een depressieve stoornis. Uit onderzoek naar Doepressie blended (CGT) (combinatie van online en face to face sessies) blijkt dat het even effectief is als Doepressie face to face of reguliere zorg. Doepressie blended heeft minder sessies nodig om het zelfde effect te bereiken. 
« 1 2 3 4 5 ... » 4/6 (159)