NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

13-03-2025

Landelijke tafel cruciale ggz moet toegankelijkheid van zorg verbeteren

De ‘landelijke tafel cruciale ggz’ gaat van start. Het belangrijkste doel is zorgen voor een betere toegankelijkheid van cruciale geestelijke gezondheidszorg. Betrokken partijen gaan de regio’s ondersteunen bij het verbinden van zorgvraag en zorgaanbod.

Zorginstituut Nederland ondersteunt de oprichting van de landelijke tafel en heeft Lex de Grunt aangesteld als onafhankelijk voorzitter.

Lange wachtlijsten

In het Integraal Zorgakkoord (IZA) is afgesproken dat zorgpartijen gaan werken aan de toegankelijkheid van cruciale ggz. Door financiële problemen en personeelstekorten staat de zorg voor mensen met hoogcomplexe psychische problemen onder druk. Maar ook het cruciale zorgaanbod in de regio sluit niet goed aan op de zorgvraag voor deze groep mensen. Deze mensen staan daarom vaak lang op wachtlijsten en soms ontvangen zij zelfs geen zorg.

Meer afstemming tussen regionaal, bovenregionaal en landelijk aanbod moet zorgen voor concrete en praktische oplossingen voor mensen met hoogcomplexe psychische problemen. 

Landelijke tafel

De landelijke tafel cruciale ggz gaat regio’s ondersteunen bij de juiste balans tussen de regionale zorgvraag en het zorgaanbod van cruciale ggz. In eerste instantie is het aan de regio’s zelf om een goed zorgaanbod te bieden aan hun inwoners. De landelijke tafel zoekt naar oplossingen voor knelpunten die regio’s zelf niet kunnen oplossen. Bijvoorbeeld als het gaat om specialistische ggz, dat is niet in elke regio beschikbaar.

Het Zorginstituut ondersteunt betrokken partijen bij de oprichting van de landelijke tafel cruciale ggz. Dat gebeurt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Bij de landelijke tafel zijn vertegenwoordigers van patiënten, zorgaanbieders, zorgprofessionals, zorgverzekeraars, toezichthouders en overheid betrokken.