NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

22-06-2023

MIND stapt uit adviescommissie zorgvraagtypering

De Nederlandse Zorgautoriteit wil vanaf 1 juli (gepseudonimiseerd) bijhouden wat ggz-cliënten precies mankeren. Cliënten verliezen daarmee controle over hun data, vindt belangenvereniging MIND. 

Een jaar geleden kondigde de NZa de start aan van de zogeheten HONOS+-vragenlijsten, gegevensverzameling ten behoeve van het zorgprestatiemodel, Dit leidde bij zowel cliënten als behandelaren in de ggz tot onrust over de bescherming van de privacy. Ook werden vraagtekens gezet bij doelmatigheid en doeltreffendheid van de gegevensverzameling, de werkwijze en de communicatie erover.

De privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens oordeelde eerder al dat het NZa deze gegevens inderdaad mag verzamelen, binnen bepaalde grenzen.

Opt-out 
MIND kan niet instemmen met de gekozen opt-out -vorm van de HoNOS+-uitkomsten. In dit model moet een cliënt actief bezwaar maken als hij of zij niet wil dat zijn informatie gedeeld wordt. 

 

Debat
|MIND twijfelt bovendien of deze tegen gegevensverzameling wel gaat echt gaat bijdragen aan het inzichtelijk maken en beter voorspellen van de zorgvraag en roept op tot een breed maatschappelijk debat over het verzamelen en delen van ggz-data van cliënten .

Meer lezen