NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

09-12-2021

Gemeenten verbreken contract met Compass GGZ

Zeven Gelderse gemeenten verbreken hun contract met Compass; het jeugdzorgbedrijf bleek niet betrouwbaar en bestuurder Koos Föllings behandelde cliënten zonder opleiding, titel of Verklaring Omtrent Gedrag.

Nijmegen en Wijchen ontbinden namens zeven Gelderse gemeenten het contract met zorginstelling Compass GGZ. Tijdens onderzoek ontdekten zij onrechtmatige declaraties en constateerden manco’s in de zorgverlening voor minderjarigen. Bestuurder Koos Föllings behandelt cliënten zonder te beschikken over de vereiste kwalificaties of een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).

Het in Wijchen gevestigde Compass biedt behandelingen aan voor kinderen en volwassenen met psychische problemen. Follow the Money en KRO-NCRV’s Pointer deden onderzoek naar Föllings en zijn instelling en ontdekten onder meer dat de jeugdzorgdirecteur zich jarenlang valselijk voor psychotherapeut uitgaf en in 2018 in de cel belandde na een veroordeling wegens stalking en bedreiging met ernstige mishandeling.

Bij de Inspectie is Compass al sinds 2013 in beeld, berichtte Follow the Money afgelopen mei. Toen bleek dat de IGJ zeker 19 meldingen had gekregen waarin directeur Föllings door cliënten en medewerkers werd beschuldigd van onder meer fraude en grensoverschrijdend gedrag. Dat aantal blijkt nu echter veel hoger te liggen; de nieuwe informatie over de meldingen van gemeenten laat zien dat de IGJ in totaal ruim 30 meldingen over Compass heeft ontvangen.

Meer lezen

Achtergrond