Wachtwoord vergeten

Btw-vrijstelling kleine ondernemers verandert per 1 januari 2020

Btw-vrijstelling kleine ondernemers verandert per 1 januari 2020 09-09-2019

Vanaf 1 januari 2020 verandert de kleineondernemersregeling in de omzetgerelateerde vrijstelling omzetbelasting (OVOB). Wilt u de nieuwe kleineondernemersregeling vanaf 2020 gebruiken? Dan moet u dit misschien voor 20 november aanmelden bij de Belastingdienst.
 

Wat moet u doen

  • Verwacht u btw-belaste inkomsten in 2020 én is dat in een kalenderjaar minder dan € 20.000,-? Meld dan bij de belastingdienst dat u gebruik wilt maken van de nieuwe regeling. Als u al gebruikmaakt van de administratievrijstelling op basis van de oude regeling, dan hoeft u niets te doen. U bent dan automatisch aangemeld door de belastingdienst.
  • Verwacht u in 2020 geen btw-belaste inkomsten? Dan hoeft u niets te doen. U ontvangt geen btw en hoeft dus ook geen btw-aangifte te doen.
  • U meldt u niet aan bij de belastingdienst, maar ontvangt toch btw-belaste inkomsten in 2020 en zijn die minder dan € 20.000,-? Dan kunt u zich alsnog melden. Dat moet vier weken vóór het tijdvak waarin de OVOB wordt toegepast (doorgaans per kwartaal). Om in april vrijgesteld te zijn, moet u dat dus voor 1 maart aanvragen. ‘De OVOB kan niet met terugwerkende kracht worden toegepast.

Op de website van de Belastingdienst vindt u meer informatie over de nieuwe regeling. U vindt daar ook het formulier om u aan te melden.

Over de vrijstellingen
Zolang de omzet niet hoger is dan 20.000 euro, krijgen ondernemers een aantal vrijstellingen. Zo mogen ze geen btw op leveringen berekenen, geen btw op kosten aftrekken, een beperkte btw-administratie bijhouden en hoeven ze geen btw-aangifte in te dienen. Dit geldt voor minimaal 3 jaar, of tot de 20.000 euro omzet wordt overschreden. Hiervoor tellen alle leveringen en diensten mee die zonder toepassing van de nieuwe KOR met btw belast zijn.

Voor het bepalen van de omzetgrens telt ook de btw-vrijgestelde omzet mee uit: levering en verhuur van onroerende zaken,financiële diensten en verzekeringsdiensten.

De omzet uit andere btw-vrijgestelde diensten telt niet mee voor de omzetgrens. Hieronder vallen bijvoorbeeld medische diensten.

Werkzaamheden die niet onder de btw-vrijstelling vallen zijn o.a. het geven van relatietherapie (bij relatieproblemen), mediation, coaching, en het geven van supervisie, leertherapie en onderwijs. In dat geval maakt u in uw administratie een onderscheid tussen vrijgestelde en belaste diensten.

Indien u als zelfstandig werkend docent bent ingeschreven in het CRKBO register is het geven van supervisie, leertherapie als (ander) onderwijs sowieso vrijgesteld van btw.

Lees hier ook informatie op de website van de belastingdienst« Terug naar overzicht