Symposium Persoonlijkheidsdiagnostiek in de klinische praktijk
Tijdens het Jaarsymposium Persoonlijkheidsstoornissen 2024 staan we stil bij de waarde en betekenis van bestaande en nieuwe diagnostische methoden en bijbehorende instrumenten in de dagelijkse klinische praktijk.
Hoe voorkom je onderdiagnostiek, en hoe vermijd je overdiagnostiek? Wat is het belang van goede differentiaaldiagnostiek? Welke semigestructureerd interviews, vragenlijsten en andere methoden staan ons ter beschikking? Wat zijn hun mogelijkheden en beperkingen? Welke hiervan zijn geschikt bij jongeren, welke bij ouderen? Wat te doen bij LVB? En hoe leidt dit alles tot een efficiënte keuze in de dagelijkse praktijk?
Met onder meer Theo Ingenhoven, Han Berghuis, Paul van der Heijden, Femke Truijens en Hilde de Saeger
- Dit symposium is een samenwerking tussen de NVP en Boom Academy.
- NVP- leden krijgen korting
- Informatie en inschrijven: Persoonlijkheidsstoornissen - Boompsychologie
Het programma
In het ochtendprogramma wordt in enkele lezingen een overzicht gegeven van recente inzichten en ontwikkelingen in de diagnostiek. Wat is de huidige stand van zaken? Wat zijn belangrijke dilemma’s die daarbij spelen? En hoe geef je diagnostiek vorm in samenwerking met de cliënt?
Het middagprogramma wordt gevuld door een tweetal workshoprondes. Daarbij heb je de keuze tussen zes verschillende workshops waarin op verdiepende en interactieve wijze wordt stilgestaan bij een specifieke manier van diagnostisch handelen:
- Het gebruik van het Alternatieve DSM-5–model in de praktijk
- Persoonlijkheid en psychotische kwetsbaarheid
- Het gebruik en interpretatie van de MMPI-3
- Klinische toepassing van de SCORS-G–methode bij de interpretatie van de TAT
- Specifieke persoonlijkheidsdiagnostiek bij adolescenten
- Persoonlijkheidsdiagnostiek bij LVB
De dag wordt afgesloten met een blik op de toekomst. Wat kunnen nieuwe ontwikkelingen ons in diagnostisch opzicht gaan brengen?