NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

18-12-2017

Marcus Huibers wint Wim Trijsburgprijs voor Psychotherapie

Marcus Huibers wint Wim Trijsburgprijs voor Psychotherapie

Vrijdag 15 december tijdens de Dag van de Psychotherapie ontving prof. dr. Marcus Huibers de Wim Trijsburgprijs voor psychotherapie. De prijs voor wetenschappers werd uitgereikt door juryvoorzitter Rien Van in de Beurs van Berlage tijdens het congres. Huibers wint de prijs voor zijn gedegen en innovatieve onderzoeken waarin hij verbinding legt tussen praktijk, theorie en wetenschap. Zijn hoofddoel is om interventies voor (depressieve) patiënten te optimaliseren en deze kennis over te dragen naar de klinische praktijk.

Uit het juryrapport
‘Marcus Huibers richt zich op meerdere behandelmodaliteiten, waaronder cognitieve (gedrags)therapie (C(G)T), interpersoonlijke therapie (IPT), behavioural activation (BA) en schema-therapie. Kennisoverdracht loopt als een rode draad door zijn werk. De resultaten van zijn onderzoeken kunnen verbreed worden naar het gehele vakgebied van de psychotherapie.‘

Huibers heeft grootschalige behandelstudies opgezet en maakt gebruik van verschillende soorten innovatief onderzoek waaronder experimentele benaderingen. Kennisoverdracht loopt als een rode draad door zijn werk. Hij was spreker op talloze congressen en symposia in binnen- en buitenland en heeft meer dan 140 Nederlandstalige en internationale publicaties op zijn naam staan. Marcus Huibers heeft twaalf persoonsgebonden subsidies ontvangen en is bekroond met enkele wetenschappelijke prijzen, waaronder de prestigieuze Beck Institute Scholarship.

Over de Wim Trijsburgprijs
De NVP reikte de Wim Trijsburgprijs voor de derde keer uit. De prijs is bedoeld voor een psychotherapeut of onderzoeker van psychotherapie die onderzoek heeft gedaan naar werkzame factoren in de psychotherapie of onderzoek doet naar samenhang en integratie binnen de psychotherapie en de cliënt centraal stelt. De jury bestaat uit Anna Bartak, Han Berghuis, Theo Ingenhoven en Rien Van (voorzitter). De prijs is een glassculptuur en een geldbedrag.
Wim Trijsburg  (1948-2007) was hoogleraar psychotherapie aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam, deel uitmakend van de onderzoeksschool Netherlands Institute of Health Sciences (NIHES). Daarnaast was hij bijzonder hoogleraar Vernieuwing van de theoretische grondslagen van de psychotherapie aan de Universiteit van Amsterdam.