NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

10-07-2024

Museum-tip: fototentoonstelling Laura Hospes

Geïnspireerd door een theorie van de Franse psychoanalist Didier Anzieu, kijkt Laura Hospes naar de huid als het buitenste laagje van de mentale gesteldheid. In haar werk staat de gecompliceerde relatie met haar eigen lichaam centraal. 

Kunstenaar Laura Hospes (1994) ziet de huid als het buitenste laagje van de mentale gezondheid. In haar eerste museale tentoonstelling Skin Ego zitten we letterlijk dicht op haar huid. Ze neemt de kijker mee in haar onderzoek naar de gecompliceerde relatie die zij heeft met haar lichaam. Via fotografie, video, installaties en performances ontleedt ze het visueel, en legt ze elk detail meedogenloos vast. Ze boetseert en manipuleert haar lijf door verwrongen houdingen aan te nemen, maar ook door materialen als gips, siliconen en verf op zichzelf aan te brengen.

De bijna obsessieve manier waarop ze haar lichaam documenteert is onderdeel van een genezingsproces van haar mentale gezondheid en hoe dit proces haar kijk op haar lichaam heeft gevormd. Met deze persoonlijke zoektocht houdt Hospes ons onbewust een spiegel voor. Door haar lichaam uitdrukkelijk niet te presenteren in lijn met de heersende en vaak onrealistische schoonheidsidealen, wordt indirect pijnlijk duidelijk hoezeer de jonge generatie zich hieraan compleet lijkt te conformeren, met verstrekkende gevolgen voor hun mentale gezondheid.