NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

22-11-2023

Meer tijd voor zorgvuldige invoering Beroepenstructuur

Meer tijd voor zorgvuldige invoering Beroepenstructuur

Samen met VWS werken wij hard aan het mogelijk maken van de nieuwe beroepenstructuur. Het is een unieke situatie dat een basisberoep (psychotherapeut) uit artikel 3 Wet BIG wordt opgeheven, omdat het beroep samengaat met de klinisch psycholoog in het nieuwe specialisme klinisch psycholoog-psychotherapeut (KP-PT). Dat moet zorgvuldig gebeuren en vergt meer voorbereidingstijd dan verwacht. Bovendien zorgen de Tweede Kamerverkiezingen ervoor dat wetstrajecten meer tijd kosten dan gepland.

Daardoor is 1 januari 2025 wetstechnisch gezien niet meer haalbaar. De beoogde ingangsdatum van de nieuwe beroepenstructuur voor de psychologische BIG-beroepen schuift daarom een jaar op naar 1 januari 2026.

Wij begrijpen dat het niet anders kan en zien hier de voordelen van in. Zo krijgt bijvoorbeeld het veld extra tijd om zich voor te bereiden op de nieuwe beroepenstructuur en ook opleidingen en studenten hebben nu meer tijd om te anticiperen op veranderde perspectieven.

De werkzaamheden binnen de drie projecten van het programma lopen volgens planning door.

De NVP en het NIP werken samen aan een eenvoudige en transparante structuur van de beroepen en de kwaliteitsbewaking in de psychologische zorg binnen het programma Beroepenstructuur psychologische zorg

Meer lezen