NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

13-07-2023

Het vierde nummer van TvP staat online

Het vierde nummer van TvP staat online

Redactielid Frank van der Horst signaleert als rode draad van dit nummer het thema tijd en het gebruik van het werk van de Britse psychiater en ­psychoanalyticus John Bowlby (1907-1990).

In een eerste bijdrage rapporteren Frans Poolen en collega’s de empirische bevindingen van een (niet-experimenteel) veranderingsonderzoek naar de effectiviteit van een intensieve behandeling voor depressie.

Psychiaters Giorgio Mauro en Renske Blom schrijven in het tweede artikel over het gebruik van psychedelica in psychotherapie.

Coriene ten Kate en Nicole Muller maken in de derde bijdrage het belang van het lichaam duidelijk in hun een beschrijving van lichaamsgerichte met betrekking tot getraumatiseerde kinderen en jongeren.

Danielle Oprel schrijft in haar column over haar persoonlijke en intensieve tocht door de ggz, waarbij ervaringen samenkomen als psychotherapeut, in contact met ervaringsdeskundigen, en als “behandelcoördinator, crisismanager en juridisch adviseur” van een dierbare die ze bijstond in de hulpverlening.

Verder wordt in de rubriek Forum de discussie over de noodzaak van leertherapie als verplicht onderdeel in de toekomstige opleiding tot het nieuwe beroep klinisch psycholoog-psychotherapeut voortgezet. In een repliek reageren Janie van Dijk, Anna Bartak en Paul Wijts op het in het vorige nummer verschenen commentaar van Arnold van Emmerik en Nicole Op ’t Veld (2023).

In de rubriek Signalementen, In dit nummer vindt u twee boekverslagen en de bespreking van twee congressen

Inhoud Jaargang 2023, uitgave 4