NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

04-08-2022

Dag van de Psychotherapie: Verhalen over-leven

Dag van de Psychotherapie: Verhalen over-leven

In de therapiekamer staan unieke, vaak kwetsbare verhalen centraal. En altijd raken die verhalen het andere persoonlijke verhaal: namelijk dat van de psychotherapeut. De Dag van de Psychotherapie 2022 gaat over narratieven in psychotherapie: over leven en overleven.

Meer informatie en aanmelden voor De Dag van de Psychotherapie 2022

  • Titel: Verhalen over-leven. Over narratieven in psychotherapie
  • Waar en wanneer: 9 december 2022 in de Beurs van Berlage
  • Informatie en inschrijven: congreswebsite  Dag van de Psychotherapie 2022 - Verhalen over-leven
  • Let op: vroegboekkorting tot en met 1 september
  • Extra korting: wie ook inschrijft voor de masterclass van Carla Sharp krijgt op beide bijeenkomsten korting en bepaart nog eens 50 euro.

Thema Dag van de Psychotherapie 2022

Iedereen heeft een eigen verhaal. Elke cliënt maar ook elke psychotherapeut. Wat doen we in onze praktijk met al deze bijzondere verhalen? Wat pakken we aan? En wat laten we (voorlopig) rusten? Hoe beïnvloedt ons eigen levensverhaal ons werk als psychotherapeut? De sprekers op de Dag van de Psychotherapie 2022 geven vanuit verschillende invalshoeken antwoorden op deze vragen.

Ochtend
In de ochtend neemt de Amerikaanse hoogleraar Carla Sharp ons mee naar de betekenis van herschreven verhalen in de zich ontvouwende identiteitsontwikkeling van onze cliënt(en). Daarop voortbouwend neemt hoogleraar psychiatrie Floortje Scheepers ons, weg van de DSM en alle protocollen, mee naar de zee van narratieven uit haar verhalenbank.

Middag
In de middag laat systemisch en narratief psychotherapeut Sabine Vermeire zien hoe je in de behandeling verhalen een hoopvolle wending kunt geven. Klinisch psycholoog Silvia Pol deelt waardevolle bevindingen uit haar empirisch onderzoek naar de levensverhalen van cliënten in psychotherapie.

Het verhaal van de psychotherapeut
Waar dreigt ons eigen persoonlijke verhaal verward te raken tussen de gevoelige snaren van de cliënt? Hoe wend je ontrafeling daarvan aan ten gunste van het psychotherapeutisch proces? Journalist Coen Verbraak gaat in gesprek met onze collega’s Iva BicanicForugh Karimi en Niels Tinga over hun persoonlijke ervaringen.

Afsluiting
Tot slot komt schrijver en ervaringsdeskundige Philip Huff aan het woord over zijn beklemmende roman “Wat je van bloed weet”; zijn eigen herschreven geschiedenis is een verhaal over hervonden veerkracht en hoop.

8 december: masterclass Carla Sharp 

Voorafgaand aan de Dag van de Psychotherapie organiseren RINO Groep en NVP op 8 december een masterclass voor ervaren psychotherapeuten en supervisoren.

Carla Sharp is bekend vanwege de belangrijke wetenschappelijke bijdrage die ze levert aan het begrijpen van de fenomenologie, de oorzaken en belangrijke invloeden op het ontwikkelen van persoonlijkheidspathologie in de kindertijd en adolescentie.

Tijdens de masterclass kunt u in een groep van zo’n 50 tot 80 ervaren collega's luisteren naar een op de praktijk gerichte lezing van Carla Sharp. Daarnaast kunt u met Carla en de andere deelnemers van gedachten wisselen over de ingebrachte casuïstiek.