NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

01-08-2022

Kijktip: Bessel van der Kolk 28 augustus Zomergasten

Psychiater en traumaspecialist Bessel van der Kolk is op 28 augustus de zesde en laatste gast in VPRO Zomergasten. Janine Abbring interviewt Van der Kolk over zijn ideale televisieavond.

Bessel van der Kolk is een van de meest vooraanstaande psychiaters ter wereld op het gebied van trauma. Hij is hoogleraar aan de Boston University School of Medicine, President van de Trauma Research Foundation en geeft les over de hele wereld. Hij werkt al veertig jaar met mensen die op allerlei manieren met trauma leven.

Sporen van trauma

In 2014 publiceerde hij het boek The Body Keeps the Score: Brain, Mind, and Body in the Healing of Trauma (vertaald als Traumasporen in 2016) over de sporen die trauma in ons leven en lichaam achterlaat, zoals een overactief alarmsysteem in de hersenen, te veel stresshormonen, en veranderingen in het systeem dat relevante van irrelevante informatie scheidt.

Het boek is in veertig talen vertaald, er zijn inmiddels meer dan drie miljoen exemplaren van verkocht en het staat al 192 weken in de bestsellerlijst van The New York Times. Vooral tijdens de corona-lockdowns werd het boek voor veel mensen een toevluchtsoord.

Kritische blik en tomeloze nieuwsgierigheid

In zijn loopbaan heeft Van der Kolk, door zijn kritische blik en tomeloze nieuwsgierigheid, talloze baanbrekende methoden van traumatherapie onderzocht. Hij verrichtte de eerste onderzoeken naar het gebruik van antidepressiva bij posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Ook had hij een leidende rol in diverse studies naar hoe het traumatisch geheugen werkt, bijvoorbeeld in Boston in het onderzoek naar pedofiele priesters. Hij kreeg als eerste een beurs van The National Institutes of Health voor grootschalig onderzoek naar EMDR en yoga in de behandeling van trauma.

In 1999 richtte hij het National Child Traumatic Stress Network op, wat inmiddels is uitgegroeid tot een netwerk van 150 locaties verspreid over de Verenigde Staten die zich specialiseren in het behandelen van getraumatiseerde kinderen en hun ouders. In 2018 startte Van der Kolk The Trauma Research Foundation, waar hij nog altijd directeur van is.

Innovatieve vormen van therapie

Tot op de dag van vandaag blijft hij zoeken naar vernieuwing in zijn therapie. Hij verdiept zich in diverse innovatieve vormen van therapie, zoals yoga, theater, zang en dans. Op dit moment bestudeert hij het gebruik van psychedelica en MDMA in de behandeling van trauma en verkent de mogelijkheden van neurofeedback, een soort fysiotherapie voor de hersenen met als doel een onevenwichtige balans in de hersengolven via gerichte training op te heffen.