NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

22-03-2022

Samen beslissen in de praktijk vereenvoudigd

Samen beslissen tijdens de behandeling is belangrijk voor goede zorg. Akwa GGZ heeft hulpmiddelen ontwikkeld om hierbij te helpen.

Dit zijn:

  • een gratis folder Samen beslissen in de praktijk voor hulpverlener, patiënt en naaste,
  • een video ter ondersteuning van het bespreken en toepassen
  • een gratis webinar (19 april), waarin ervaringsdeskundige en naaste Nanette Waterhout vertelt over haar ervaringen met de aanpak ‘Samen beslissen’ net als onderzoekster, psycholoog en poh-ggz Tessa Magnée en psychiater Michiel van den Oever.

Samen beslissen is belangrijk voor goede zorg
Om samen met een behandelaar de juiste keuzes te kunnen maken is het belangrijk dat de patiënt beschikt over de juiste informatie over de aandoening en mogelijke behandelingen. Om patiënten en naasten hierbij te ondersteunen zijn diverse toolkits Samen beslissen gemaakt die helpen bij het begrijpen van de stoornis en het overzien van de mogelijke behandelingen.

De toolkits zijn gebaseerd op de zorgstandaarden en ontwikkeld door MIND met patiënten en naasten uit hun achterban en professionals.

Elke toolkit start met een overzichtskaart waarin de stoornis wordt omschreven. Een stroomschema geeft schematisch weer welke stappen er worden genomen bij passende zorg en ondersteuning. Ook staat er waar patiënten terecht kunnen voor extra informatie en hulp, zoals informatieve websites en de patiëntvereniging.