NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

14-12-2021

Greet Vanaerschot wint Wim Trijsburgprijs voor Psychotherapie

Greet Vanaerschot wint Wim Trijsburgprijs voor Psychotherapie

Vrijdag 10 december tijdens de Dag van de Psychotherapie ontving prof. dr. Greet Vanaerschot de Wim Trijsburgprijs voor psychotherapie. De prijs voor wetenschappers werd uitgereikt door juryvoorzitter Anna Bartak. 

'Greet Vanaerschot is niet alleen een ‘scientist-practitioner’, ze is een ‘scientist-practitioner-guide’. Ze is daarmee een belangrijke inspirator voor psychotherapeuten in alle fasen van hun beroepsleven.' Anna Bartak, juryvoorzitter 

​Professor dr. Greet Vanaerschot is cliëntgericht-experiëntieel klinisch psycholoog-psychotherapeut, professor in de psychotherapie en verantwoordelijk voor de postgraduaatopleidingen in de psychotherapie en de opleiding voor supervisoren aan de Universiteit Antwerpen.

Verbinding
Greet Vanaerschot legt verbinding op allerlei manieren. Verbinding tussen mensen maar ook tussen praktijk, theorie en wetenschap. Hierbij stelt zij steeds de belangrijkste persoon in het therapieproces centraal: de cliënt.

Vanaerschot speelt een belangrijke rol in het bij elkaar brengen van verschillende theoretische stromingen binnen de psychotherapie. De onderwerpen waarover zij heeft geschreven zijn divers en voor vele doelgroepen toepasbaar. Het overgrote gedeelte van haar theoretische werk heeft zich hierbij steeds gericht op ‘het hart van de psychotherapie’: de therapeutische relatie en het empathisch proces in de spreekkamer.

Inspirator
Greet Vanaerschot is een belangrijke inspirator voor psychotherapeuten in alle fasen van hun beroepsleven. Van jonge therapeuten tot oudere vakgenoten die middels supervisie de wijsheid van ons vak willen doorgeven.

De jury van de Wim Trijsburgjury
De jury bestaat uit: Adriaan van ’t Spijker, Wubbo Scholte en Anna Bartak (voorzitter).

Over de Wim Trijsburgprijs
De NVP reikte de Wim Trijsburgprijs voor de vijfde keer uit. De prijs is bedoeld voor een psychotherapeut of onderzoeker van psychotherapie die onderzoek heeft gedaan naar werkzame factoren in de psychotherapie of onderzoek doet naar samenhang en integratie binnen de psychotherapie en de cliënt centraal stelt. De jury bestaat uit Anna Bartak (voorzitter, Adriaan van ’t Spijker en Wubbo Scholte. De prijs is een glassculptuur en een geldbedrag.
Wim Trijsburg  (1948-2007) was hoogleraar psychotherapie aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam, deel uitmakend van de onderzoeksschool Netherlands Institute of Health Sciences (NIHES). Daarnaast was hij bijzonder hoogleraar Vernieuwing van de theoretische grondslagen van de psychotherapie aan de Universiteit van Amsterdam.