NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

18-11-2021

Gevolgen coronacrisis voor mensen met psychische klachten

De helft van de mensen met psychische problemen houdt blijvende negatieve gevolgen over aan de coronacrisis. Dat blijkt uit het het zevende coronaonderzoek onder het ggz-panel van MIND.

Op basis van eerdere onderzoeken verwacht MIND dat het toenemend aantal besmettingen en de recent ingevoerde maatregelen opnieuw zullen leiden tot meer angst, depressie en stress. Ook eenzaamheid en gemis aan sociale contacten zullen zwaar wegen.
 
Naast de blijvende psychische gevolgen (50%), blijkt uit het onderzoek dat bijna de helft van het panel blijvende negatieve gevolgen voor hun sociale contacten ondervindt (45%) en dat bij 49% de zorg door de coronacrisis blijvend is veranderd. Ook ondervindt een deel fysieke gevolgen. Een op de tien respondenten heeft corona gehad en tweederde van hen geeft aan daar blijvende belemmeringen aan over te houden, zoals ernstige vermoeidheid, zintuiglijke klachten (reuk- en smaakverlies), ademhalingsproblemen en/of cognitief functieverlies (geheugen- en concentratieproblemen).
 
Op basis van de uitkomsten roept MIND het kabinet op om sociale ontmoeting te behouden en hiermee bij het nemen van maatregelen, rekening te houden. Aan zorgverleners doet MIND de oproep om met een brede blik zorg te verlenen en aandacht te schenken aan de psychische en sociale gevolgen van de corona-crisis voor mensen op de lange termijn.