NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

15-11-2021

Mentale gezondheid studenten onder druk

Meer dan de helft van de studenten (51%) ervaart psychische klachten. Veel studenten ervaren eenzaamheid, prestatiedruk, stress en slaapproblemen. Studenten die wekelijks cannabis gebruiken of weleens (zonder doktersvoorschrift) een concentratieverhogend middel gebruiken, hebben vaker dit soort klachten. Dat blijkt uit het eerste landelijke onderzoek naar de mentale gezondheid en het middelengebruik van studenten in het hoger onderwijs.

Ruim 28.000 studenten van 15 Nederlandse hogescholen en universiteiten namen deel aan de meting die tijdens de derde coronagolf (maart-mei 2021) gehouden werd. Er zijn al langere tijd zorgen over de mentale gezondheid en het middelengebruik van studenten. De resultaten bevestigen deze zorgen en vragen om een sterke integrale aanpak.

In het onderzoek komt naar voren dat een groot percentage van de studenten rondliep met problemen als uitputtingsklachten, eenzaamheid en prestatiedruk. Maar er zijn ook studenten die het nog moeilijker hadden: 26 procent laat weten soms gedacht te hebben liever dood te zijn.

Het onderzoek vond plaats in de derde coronagolf van het voorjaar van 2021. Tussen mei en juni konden de studenten hun ervaringen delen. De onderzoekers laten weten dat de coronagolf niet de enige oorzaak is van de mentale problemen, maar wel mogelijk zorgt voor een uitvergroting van deze klachten.

Het onderzoek is uitgevoerd door het Trimbos-instituut, RIVM en GGD GHOR Nederland. De ministeries van OCW en VWS hebben om dit onderzoek gevraagd. Het onderzoek wordt de komende jaren (om de 2 jaar) herhaald om te kijken hoe de mentale gezondheid en het middelengebruik van studenten zich ontwikkelt.

Meer lezen