NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

08-11-2021

De Nederlandse ggz: een debat over wat wel en geen ggz-zorg is, is onontkoombaar

De Nederlandse ggz zegt dat het niet gaat lukken om de lange wachtlijsten weg te werken. Voorzitter Ruth Peetoom zegt dat er al veel gebeurt, maar dat er ook anders gekeken moet worden naar hoe mensen geholpen kunnen worden. Een debat over wat wel en geen ggz-zorg is, is onontkoombaar om de zorg voor de meest kwetsbaren overeind te houden.

Uit nieuwe cijfers blijkt dat de afgelopen tijd 15 procent meer jongeren zich hebben aangemeld bij de ggz terwijl mensen nu nog maandenlang moeten wachten voor ze worden geholpen. Het aantal volwassenen dat psychische hulp nodig heeft, is na een daling in coronatijd terug op het oude niveau.

Personeelsproblemen

De ggz-voorzitter luidt in Trouw de noodklok waarin ze het onontkoombaar noemt dat er een debat komt om te bepalen wat wel en geen ggz-zorg is. Alleen op die manier kan volgens de branche de zorg voor de meest kwetsbaren overeind worden gehouden.

Ook stapelen de personeelsproblemen zich op. Het verzuim onder het personeel ligt op ruim 6 procent en vooral het langdurig verzuim neemt toe. 

De brancheorganisatie wil dat, voordat mensen na een gesprek over hun psychische klachten bij de huisarts op een wachtlijst belanden, ggz-professionals direct bekijken: wat is de beste zorg voor iemand? Hier is nu geen financiering voor geregeld.

Peetoom: “We zien een samenleving waarin allerlei problemen zich medisch vertalen. De oplossing ligt soms in een goede behandeling, maar ook in het oplossen van andere dingen: een dak boven je hoofd, schulden aanpakken, problemen in je gezin. Dat helpt bij mensen om mentale problemen in ieder geval te beperken.” Dit heeft volgens haar ‘het bijeffect dat mensen minder gauw in een medisch traject terechtkomen’.

Treeknorm

In totaal wachten momenteel zo'n 30.000 mensen langer dan is toegestaan volgens de zogeheten Treeknorm. Volgens deze norm moet iemand binnen vier weken terechtkunnen voor een intakegesprek bij een ggz-aanbieder. Tien weken daarna moet behandeling mogelijk zijn.

Meer lezen