NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

14-10-2021

Kijktip: Brainwash Talks met Floortje Schepers

In Brainwash Talks is het woord aan psychiater Floortje Schepers. De mens is veel te ingewikkeld om in labels en modellen te vatten. En het is tijd is dat we die complexiteit durven te omarmen.

'Als psychiater zie ik mensen die ervaren dat het leven langzaam niet meer voelt als voorheen. Hun leven is dreigender, uitzichtlozer of chaotischer dan daarvoor. Ze zijn het vertrouwen in zichzelf kwijt of in de mensen in hun omgeving. Ze zijn de grip kwijt op hun handelingen, ze hebben geen controle meer, of lopen vast in een kluwen van gedachten. Vaak verwachten ze dan van mij dat ik zeg dat er sprake is van een depressie, psychose of angststoornis, omdat daarmee duidelijk lijkt te zijn wat er aan de hand is en er een behandeling kan starten. Maar is deze verwachting wel zo vanzelfsprekend? Kan ik eigenlijk wel aan deze verwachting voldoen? Want hoe weet een psychiater wat er aan de hand is? Hoe bepalen psychiaters wat de beste behandeling is? Hoe kun je dat meten en weten?'

In Brainwash Talks van HUMAN buigen schrijvers, journalisten, wetenschappers, theatermakers en filosofen zich over de grote persoonlijke en maatschappelijke vragen van nu.