NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

11-10-2021

Een op de zeven jongeren heeft mentale problemen

Een op de zeven jongeren heeft mentale problemen. Wereldwijd heeft een op de zeven jongeren psychische problemen, zo blijkt uit het grootschalige UNICEF-onderzoek ‘On my mind’. Mentaal welzijn is geen luxe, maar een essentiële factor om gezond op te groeien.

UNICEF presenteerde het rapport "The State of the World's Children 2021; On My Mind": over het mentale welzijn van kinderen en jongeren wereldwijd. "Psychisch gezond zijn is geen luxe, maar essentieel om gezond op te kunnen groeien", zegt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. Het is dan ook schokkend om te zien dat momenteel zelfdoding wereldwijd doodsoorzaak nummer vijf is onder 15 tot 19-jarigen. In West-Europa staat het zelfs op de tweede plek. 

UNICEF pleit voor aandacht voor en verbeteringen van de mentale gezondheid van kinderen en jongeren. In veel delen van de wereld worden psychische problemen behandeld als een op zichzelf staand biologisch of medisch probleem. In het rapport komt ook naar voren dat o.a. door stigmatisering en een gebrek aan financiering, te veel kinderen mentale problemen ervaren of niet de steun krijgen die ze nodig hebben.

Invloed op het mentaal welzijn van jongeren

Het onderzoek noemt factoren in de ontwikkeling van een kind die van invloed zijn op de psychische gezondheid en ook in het verdere leven. Onder andere culturele normen, sociale verwachtingen, (gezins)waarden en capaciteiten van jongeren zelf drukken een stempel op hun mentale gezondheid. De directe wereld om een kind heen, thuis of op school, maar ook armoede, rampen, conflicten en discriminatie zijn van invloed op de geestelijke gezondheid van kinderen en jongeren.

Lees hier het hele bericht: