NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

06-09-2021

Financiƫle gevolgen Zorgprestatiemodel voor ggz-cliƫnten

Vanaf 2022 moeten chronisch psychiatrische patiënten elk jaar hun eigen risico aanspreken voor hun behandeling. Dat komt door de nieuwe ggz-financiering, onderdeel van het Zorgprestatiemodel dat op 1 januari 2022 ingaat.

Tot nu toe hoeven chronische psychiatrisch patiënten slechts één keer, het eerste jaar, het eigen risico betalen. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft berekend dat de betaling van het eigen risico door psychiatrische patiënten jaarlijks gemiddeld 17 miljoen euro oplevert.

Facturen
In de nieuwe ggz-financiering gaat men uit van prestaties en worden sneller facturen verstuurd waardoor cliënten niet alleen in het startjaar, maar ieder jaar zelf betalen vanuit het eigen risico. Bovendien krijgen mensen die nu in zorg zijn te maken met een afsluiting van hun huidige traject of DBC én met facturering volgens de nieuwe bekostiging.  GroenLinks heeft reeds schriftelijke vragen hierover aan de staatssecretaris gesteld.

Cliëntenorganisatie MIND vreest dat mensen hierdoor zorg gaan uitstellen of zelfs mijden, schrijft ze in een de brief aan de Tweede Kamer. Het extra eigen risico moet met name betaald worden in de ‘generalistische basis-ggz’ maar ook bij chronische zorg voor patiënten met een ernstige stoornis.