NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

02-09-2021

TikTok doorbreekt taboes rondom psychische problemen maar er zijn gevaren

TikTok speelt een belangrijke rol in de emancipatie van jongeren in de GGZ, die op het videoplatform vertellen over hun problemen en troost vinden bij elkaar. Op TikTok worden taboes rondom psychische problemen doorbroken, maar er zijn ook risico's.  

TikTokkers vertellen over hun ervaringen en therapeutische doorbraken en op het videoplatform staan challenges die ook over mentale gezondheid gaan.

De hashtag #tiktoktherapy heeft ruim 553 miljoen views en voor #mentalhealthmatters staat de teller op maar liefst 11,9 miljard hits. Daaronder vallen video’s van professionals, ervaringsdeskundigen, hulpzoekers en jongeren in een GGZ-traject.

Floortje Scheepers, hoogleraar Innovatie in de geestelijke gezondheidszorg en hoofd van de afdeling psychiatrie van het UMC Utrecht, wijst op het gevaar van overdiagnostisering bij kijkers. Bovendien kan het ongefilterd delen de psyschische problemen ook juist versterken. 

Ook psychotherapeut Barbara Wolff, werkzaam bij ggz-instelling Mediant Jeugd in Twente, attendeert haar cliënten op de mogelijke impact van het delen van hun ggz-problematiek op sociale media.