NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

20-07-2021

Partydrug MDMA ingezet bij in therapie PTSS

MDMA is vooral bekend als partydrug tijdens het uitgaan, maar in verschillende landen wordt ermee geëxperimenteerd als behandelmiddel bij psychische klachten. En met succes: uit een groot Amerikaans onderzoek blijkt het middel zeer effectief te zijn bij mensen die lijden aan een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Eric Vermetten, psychiater en hoogleraar, legde het uit in Nieuwsuur.
 

Eric Vermetten is psychiater en hoogleraar aan het LUMC in Leiden. Hij werkt bij ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum en doet al jaren onderzoek naar PTSS en de behandeling ervan. De resultaten van het Amerikaanse onderzoek zijn volgens hem verbluffend. ”MDMA blijkt dus een geneesmiddel, niet alleen partydrug.”

Verslavingscomponent en bijwerkingen lijken in combinatie met psychotherapie nagenoeg afwezig

Interessant aan de MDMA-methode is volgens Vermetten dat het totaal anders lijkt te werken dan de medicijnen die tot nu toe werden gebruikt tegen PTSS. ”Dit medicijn initieert een andere staat van bewustzijn. Het kan een verdieping realiseren die we nog niet kennen in de klassieke manier van psychotherapie.” Toch lijkt het een gek idee dat een ’drug’ gebruikt wordt als medicijn. Maar volgens Vermetten zijn de gevaren niet zo groot.

De Amerikaanse onderzoeksresultaten laten ook zien dat driekwart van de onderzochte mensen na de behandeling met MDMA helemaal geen PTSS-klachten meer had. 

Ook het Nederlandse ARQ onderzoekt het middel.