NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

05-07-2021

NRC onderzocht werkwijze PsyQ

NRC schreef afgelopen weekend over PsyQ, een ggz-instelling met 33 vestigingen. PsyQ zou patiënten van de wachtlijst uitnodigen voor een intakegesprek terwijl bekend is dat voor hen geen behandeling beschikbaar is. Dit om extra inkomsten binnen te halen en om aan productienormen te voldoen. 

PsyQ is aan het reorganiseren wegens financiële problemen en te lange wachtlijsten. Een ‘veranderprogramma’ is erop gericht korter te behandelen, sneller diagnoses te stellen en veel meer patiënten te behandelen door voornamelijk groepstherapie te bieden.

'Ggz-instelling PsyQ gaf psychologen en psychiaters opdracht lang durende behandelingen abrupt te staken. Nieuwe patiënten leveren meer op.' schrijft NRC. 

Reactie Blokhuis

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Zorg, CU) is „onaangenaam verrast” door een NRC-publicatie over misstanden bij ggz-instelling PsyQ, en heeft gebeld met de bestuursvoorzitter van het moederbedrijf. Blokhuis is blij dat behandelaren bij PsyQ aan de bel trokken over dat financiële motieven invloed hebben op de kwaliteit van de zorg voor patiënten. In een overleg met de sector deze week zal hij de kwestie ook „nadrukkelijk” onder de aandacht brengen van ggz-instellingen.

Reactie PsyQ

PsyQ schrijft: wij hebben kennisgenomen van de recente artikelen over PsyQ in NRC. Wij herkennen een aantal signalen, maar een aantal feiten herkennen wij ook niet. Wij beschouwen de artikelen van NRC als zeer ongenuanceerd en tendentieus, met veel ernstige feitelijke onjuistheden.