NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

08-06-2021

Nieuwe app met keuzehulpen zorgstandaarden

Akwa GGZ introduceert een gratis app met keuzehulpen voor professionals. De keuzehulp ondersteunt met concreet advies voor behandeling en begeleiding en is gebaseerd op de inhoud van de zorgstandaarden ADHD, Angst, Bipolair, Persoonlijkheidsstoornissen, Psychose en Psychotrauma. De keuzehulpen voor Autisme en Verslaving gaan binnenkort in ontwikkeling en andere standaarden volgen later. 

Keuzehulpen ondersteunen bij toepassen zorgstandaard

De keuzehulp leidt langs vragen die gaan over bijvoorbeeld het stadium van de stoornis, de primaire zorgvraag, medicatie, of risico op suïcide of zelfbeschadiging. Op basis van de ingevulde antwoorden volgt een advies dat professionals kunnen gebruiken in het gesprek met de patiënt en naasten of het team. Afgestemd op de individuele situatie en samen met de patiënt maakt de professional de keuze voor een behandeling.

Alle keuzehulpen beschikbaar in één app

De app is er voor professionals in de ggz die niet dagelijks werken met een bepaalde stoornis en ook voor (laatstejaars)studenten als kennismaking met zorgstandaarden. Specialisten kunnen de keuzehulpen gebruiken om te toetsen of hun behandeling aansluit bij de zorgstandaard. De keuzehulpen zijn ontwikkeld door professionals en worden al gebruikt in de praktijk.

Samen met Alii heeft Akwa GGZ de app ontwikkeld zodat er één centrale plek is voor alle beschikbare keuzehulpen en ze makkelijker te gebruiken zijn. Een testpanel van studenten en professionals heeft de app getest en met deze feedback is de app verder verbeterd. Een meerderheid van 93% van het testpanel wil de app gebruiken in de praktijk. Professionals willen de app vooral gebruiken om een behandelplan op te stellen. Studenten gaven aan deze te willen gebruiken om kennis te maken met de standaarden.

Urszula Breedijk, psychotherapeut: “Deze nieuwe app is een goed initiatief en past bij de nieuwe online wereld in de ggz. Het zorgt voor sneller en beter gebruik van de zorgstandaarden en biedt gemak voor behandelaren.”