NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

24-04-2021

Hoe een veroordeelde zorgbestuurder door de mazen van het toezicht glipte

Een oud-gevangenisdirecteur doet zich in zijn Gelderse ggz-instelling jaren ten onrechte voor als psychotherapeut en behandelt cliënten met complexe psychische klachten. Bij instanties zijn diverse signalen over de instelling gemeld. Niemand grijpt in. Pointer en Follow the money onderzoeken de zaak uitgebreid. De NVP werkte mee aan het artikel.

Eigenaar Koos Föllings van ggz-instelling Compass doet zich valselijk voor als psychotherapeut, is veroordeeld voor stalking en bedreiging met ernstige mishandeling. Hij behandelt desondanks al tien jaar kwetsbare cliënten, waaronder veel minderjarigen. Beschuldigingen van gerommel met declaraties vormden de start van een onderzoek van FTM en Pointer. Dat leidde tot een wekenlange speurtocht langs instanties en betrokkenen met bizarre wendingen. ‘Onbegrijpelijk dat deze man door de mazen glipte.’

Onrechtmatig gebruik beroepstitel psychotherapeut
Het afgelopen jaar heeft de NVP meer dan zestig zorgverleners aangeschreven die onrechtmatig gebruikmaakten van de wettelijk beschermde beroepstitel 'Psychotherapeut'. Als onze aanschrijving geen correctie oplevert doen we melding bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De NVP heeft in maart bij de IGJ haar ongenoegen geuit over de afhandeling van deze meldingen.