NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

29-03-2021

Waar te beginnen als je wilt praten met een pro

Vrienden en vriendinnen zijn fantastisch bij sip en troost, en vaak ook voor het betere opvrolijkwerk. Maar soms heb je behoefte aan een upgrade. Een depressie laat zich nu eenmaal niet weglachen en een trauma spoel je niet weg met een wekelijks glas wijn. Maar hoe vind je een pro waar je echt goed mee kunt praten? Kirsten Hauber legt het uit aan de lezers van Eva Jinek.

Vooropgesteld: driewerf hoera voor de eerlijkheid naar jezelf. Toegeven dat je best een hulplijn mag inschakelen, is het halve werk. Dat hoeft niet altijd bij zware psychische problemen of zwelgend op de sofa, zoals Louis Litt die in Suits totaal afhankelijk lijkt van zijn Dr. Lipschitz. Laat je daarom vooral niet afschrikken door de beeldvorming op tv of de mogelijk opgetrokken wenkbrauwen van anderen. Therapie geeft je handvatten bij emotionele en psychische klachten en soms zelfs bij fysieke problemen. Zo simpel is het.

Je kunt vijfhonderd inspirerende quotes screenshotten met je telefoon, of je kan gewoon eens met een expert gaan praten over je verlatingsangst, je eetbuien, je oneindige onzekerheid of rouw. Wil je er echt wat mee, dan heb je misschien meer nodig dan een luisterend oor. En daarbij: een uur lang ongegeneerd over jezelf praten, zonder dat je iets terug hoeft te vragen. Hoe lekker is dat?

Maar waar te beginnen? De ene keer werkt een therapeut beter en de andere keer een coach. En als je iemand hebt gevonden, hoop je ook dat er sprake is van een klik. Genoeg om over na te denken en daarom fungeert redacteur Hanneke Mijnster  als gids.

In het artikel benadrukt Kirsten Hauber het belang van de BIG-registratie en de klik met de behandelaar. "Het helpt als je je begrepen voelt, en genoeg op je gemak bent bij iemand om kwetsbaar te worden," vertelt Hauber. "Een goede band maakt de kans op een succesvolle behandeling groter. Net als een goed behandelplan. Is dit wat je wil? Wat ga je doen samen en hoe ga je dat aanpakken? Dat helpt enorm." 

'Maar jeetje, het vergt nogal wat voorkennis om überhaupt te weten waar je naar moet zoeken. Want wil je een psycholoog of een psychotherapeut? En wat is een klinisch psycholoog? Of EMDR? "Als het goed is, adviseert je huisarts je daarbij," vertelt Kirsten Hauber, voorzitter Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie. "En let goed op bij de verschillende sites waar je behandelaars kan vinden. Alleen bij de NVP  weet je zeker dat je een BIG-geregistreerde psychotherapeut kunt vinden."