NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

29-03-2021

Een Vandaag over psychische hulp tijdens tweede lockdown

Bij de helft van de patiënten in de ggz heeft de tweede lockdown negatieve gevolgen voor de zorg die ze nodig hebben. 70 procent zegt nu meer klachten te hebben. Dat blijkt uit onderzoek van belangenvereniging MIND. In de uitzending van zaterdag 27 maart reageerde ook NVP- voorzitter Kirsten Hauber.

Na een lastige eerste lockdown, komen patiënten tijdens de tweede lockdown opnieuw in de knel doordat hun zorg (23 procent) helemaal is stopgezet, of fysieke afspraken worden omgezet naar beeldbellen (37 procent). Nog eens 10 procent staat al maanden op een wachtlijst. Afgelopen december riep staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) nog op om behandelingen zoveel mogelijk face-to-face voort te zetten.

Opnieuw halvering ggz

De situatie zoals die nu is, is vergelijkbaar met die in de eerste lockdown vorig jaar. Met als verschil dat er toen nog geen coronarichtlijnen bestonden voor veilige zorg. Tijdens de eerste lockdown viel 60 procent van de ggz weg. 

In juni 2020 was de ggz weer helemaal opgestart. Maar sinds de tweede lockdown is deze zorg dus opnieuw gehalveerd. En dat terwijl face-to-face-contact sinds de start van de coronacrisis mogelijk is geweest en inmiddels expliciet in de richtlijnen staat vermeld.

Eenzaamheid, angst en stress

Daarnaast ervaart 70 procent van de ggz-patiënten een verergering van klachten sinds de tweede lockdown. Door de beperking van sociale contacten is vooral de eenzaamheid toegenomen onder deze groep mensen. Ook ervaren ze meer angst en stress.

Van alle maatregelen zijn ggz-patiënten het meest negatief over de maatregel van maximaal één persoon per dag op bezoek. Daarbij komt dat een ruime meerderheid van de mensen in het onderzoek last heeft van de maatregelen in het onderwijs: stress thuis, leerachterstanden en zorgen om de ontwikkeling van kinderen leveren klachten op, net als de mondkapjesplicht.

Wachtlijsten niet nieuw

Dat er wachtlijsten zijn in de geestelijke gezondheidszorg is niet nieuw. Vooral mensen met 'zwaardere' psychische klachten moeten vaak lang wachten voor ze terecht kunnen.