NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

11-02-2021

E-learning bij Generieke module Psychotherapie

E-learning bij Generieke module Psychotherapie

Voor alle professionals die in hun werk met psychotherapie te maken hebben, heeft de NVP de e-learning over de Generieke module Psychotherapie gemaakt. De e-learning biedt ondersteuning bij de implementatie van de Generieke module Psychotherapie. De e-learning is een aanbod van de NVP- ACADEMY.

Generieke module Psychotherapie

In de Generieke module Psychotherapie wordt vanuit het perspectief van patiënten beschreven welke behandelmogelijkheden er zijn en hoe goede psychotherapie georganiseerd is. De patiënt staat centraal: dit houdt in dat er veel aandacht is voor het luisteren naar de wensen en behoeften van patiënten, het versterken van eigen kracht van patiënten, en gezamenlijke besluitvorming. Ook zijn kwaliteitscriteria vanuit patiëntperspectief, professionele kwaliteitsstandaarden en relevante wet- en regelgeving op het gebied van psychotherapie met elkaar verbonden.

E-learning psychotherapie: de cliëntreis

Patiënten maken in de omgang met hun psychische aandoening een reis vol ervaringen, met hoogte- en dieptepunten. Een klein deel van deze reis maken patiënt en zorgverlener samen. Over het gezamenlijke deel gaat deze e-learning: ontwarren (diagnosestelling); samen beslissen; aanpakken (behandeling). Het geeft zicht op de breedte van de psychotherapie en op de grenzen voor de toepassing ervan. De casuïstiek die wordt behandeld gaat over depressie en de gebruikte voorbeelden sluiten aan bij de zorgstandaard Depressieve stoornissen.

De Toren van Babel afgebroken

Sjoerd Colijn, hoofdopleider van de opleidingen tot Psychotherapeut bij de Stichtingen PDO-GGz Leiden/Rotterdam en Utrecht en hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Psychotherapie, dacht vanuit de klankbordgroep mee over de inhoud en vormgeving van de e-learning. Ook was hij betrokken bij de ontwikkeling van de generieke module: “Psychotherapeutenland was tot op heden als de toren van Babel, vol met verschillende definities en standpunten. Het was tijd dat er een breed door psychotherapeuten en andere ggz-professionals gedeelde omschrijving van psychotherapie kwam!’, Sjoerd Colijn.

E-learning vrij beschikbaar en accreditatie

De e-learning beschikbaar voor elke zorgprofessional die in de beroepsuitoefening met psychotherapie te maken krijgt. Accreditatie voor de e-learning  is aangevraagd bij de NVP voor 2 uren/punten. Overige verenigingen op aanvraag via de Tijdstroom.