NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

14-01-2021

De inzet van e-health in de behandeling van mensen met epa

E-health kan alleen worden ingezet als deze individueel afgestemd is op de hulpvraag en behoefte van een deelnemer. E-health zal moeten worden aangeboden als blended care omdat de omgang met lotgenoten en begeleiders een belangrijke rol speelt. Dat blijkt uit het onderzoek van Titus Beentjes aan Radboud UMC.

E-health is de hoeksteen van GGZ-beleid. In deze studie werd aan de Illness Management and Recovery (e-IMR) training voor mensen met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA) een digitaal e-IMR platform toegevoegd en getest. Het e-IMR platform werd echter te weinig gebruikt om iets te kunnen zeggen over de effectiviteit.

Een aantal gebruikers rapporteerde dat het doelenvolgsysteem en monitoring toegevoegde waarde hadden. Over de video’s met ervaringsverhalen waren deelnemers en trainers enthousiast omdat deze zeer bruikbaar waren om discussies en openheid te bevorderen.

Belemmerend waren het gebrek aan computers thuis bij de deelnemers en in de ggz- instellingen en de beperkte computervaardigheden van de deelnemers en trainers. Het leren omgaan met e-health bleek niet mogelijk als mensen door symptomen overweldigd worden.

De conclusie is dan ook dat de gereedheid voor e-health bij mensen met EPA nog laag is en dat die gekoppeld is aan hun beperkingen.

Deze studie toont aan dat e-health alleen ingezet moet worden als deze individueel afgestemd wordt op de hulpvraag en behoefte van een deelnemer. E-health zal moeten worden aangeboden als blended care omdat de omgang met lotgenoten en begeleiders een belangrijke rol speelt. Tevens zal e-health gepaard moeten gaan met het leren omgaan met computers en het internet.

Bron: RadboudUMC

Biografie

Titus Beentjes (1958) werd psychiatrisch verpleegkundige in 1979. In 2010 startte hij de studie verplegingswetenschap naast zijn werk als verpleegkundig specialist bij Dimence voor mensen met een bipolaire stoornis. Binnen het Radboudumc promoveerde hij bij IQ healthcare op een studie naar e-health bij mensen met een ernstige psychiatrische aandoening. Momenteel is hij ook coördinator van het netwerk ‘Eigen Regie en Herstel’ in Nederland.