NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

29-10-2020

Verwijzingen blijven achter, in september nog veel zorg ingehaald

Verwijzingen blijven achter, in september nog veel zorg ingehaald

Het aantal verwijzingen dat huisartsen konden uitschrijven naar de ziekenhuiszorg en de ggz is opnieuw lager dan verwacht zonder corona-uitbraak. Vorige week was dat voor de ziekenhuiszorg 76% van het verwachte aantal verwijzingen zonder corona-uitbraak. Het totaal aantal gemiste verwijzingen naar de ziekenhuizen en zelfstandige klinieken is daarmee opgelopen tot 954 duizend.

Dat huisartsen minder verwijzen betekent niet per sé dat al deze mensen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Een deel van deze zorg zal niet ingehaald worden, bijvoorbeeld omdat klachten vanzelf over gaan. De oproep blijft om contact op te nemen met de huisarts bij gezondheidsklachten. Die kan beoordelen wat er nodig is.

Verwijzingen ggz

Huisartsen hebben vorige week naar schatting 92% van het verwachte aantal verwijzingen kunnen doen naar de geestelijke gezondheidszorg. Daarmee loopt het aantal gemiste verwijzingen sinds de corona-uitbraak in maart op tot 75.000. Wel is het percentage gemiste verwijzingen iets minder hoog dan vorige week.

Lees hier het bericht op Nza