NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

29-09-2020

Coronacrisis maakt media milder over psychische kwetsbaarheid

Coronacrisis maakt media milder over psychische kwetsbaarheid

Nieuwsredacties berichtten tijdens de coronacrisis afgelopen voorjaar met meer begrip over mensen met een psychische aandoening. Dat blijkt uit een verkennend onderzoek door Hogeschool Windesheim, lectoraat constructieve journalistiek, in samenwerking met Samen Sterk zonder Stigma.

Uit het onderzoek blijkt ook dat nieuwsredacties tijdens deze crisis geneigd zijn om terug te vallen op professionals als bron. Mensen met een psychische aandoening zelf komen opvallend minder vaak aan het woord. Professionele deskundigen benadrukken de impact die de coronacrisis op de mentale gezondheid kan hebben. Tijdens de lockdown wordt de veerkracht van veel mensen zwaar op de proef gesteld.

Windesheim analyseerde de berichtgeving van de Telegraaf, de Volkskrant, NOS.nl en NU.nl in de periode januari tot en met mei 2020. De onderzoekers konden daardoor de periode vóór corona vergelijken met de periode van de beperkte lockdown. ‘In de coronaperiode lijkt er een verband te worden gelegd tussen de omstandigheden tijdens de coronacrisis en psychische aandoeningen. Een voorbeeld hiervan is aandacht voor de negatieve effecten die isolatie en eenzaamheid kunnen hebben op mensen,’ aldus het onderzoeksrapport.

Psychose eenzijdig belicht
Overigens blijkt uit het onderzoek ook dat de berichtgeving over verschillende psychische aandoeningen nogal verschilt. Berichten over mensen met een psychose gaan grotendeels over criminaliteit, gevaar en overlast. De toon van deze berichten is negatiever dan bij andere aandoeningen. Voor aandoeningen zoals burn-out, angststoornissen of depressie is meer begrip en is de toon in de berichten neutraler.