NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

11-06-2020

'Waarom digitale gesprekken zo uitputtend zijn' Mattias Desmet

'Waarom digitale gesprekken zo uitputtend zijn' Mattias Desmet

Met de coronacrisis maakt de digitalisering van menselijke relaties een grote sprong voorwaarts. Mattias Desmet, professor klinische psychologie aan de Universiteit van Gent en winnaar van de Wim Trijsburgprijs 2019, waarschuwt voor digitale depressie. 'Het lichamelijke aspect van spreken is van vitaal belang'.

Tijdens een gesprek wordt niet enkel informatie overgedragen, er gebeurt ook een subtiele lichamelijke uitwisseling, en die wordt verstoord door de digitalisering. Op digitale interactie zit altijd een bepaalde vertraging, ze sluit bepaalde registers van het contact uit (bv. warmte en geur), ze is selectief (je ziet alleen het gezicht), ze zorgt voor de voortdurende onaangename dreiging dat de verbinding kan wegvallen, enz. Ze voelt daardoor niet alleen 'geremd' en 'stroef' aan; ze geeft ons ook het gevoel dat we de ander niet echt (fysiek) kunnen aanvoelen.

Maar waarom is spreken via digitale weg dan zo aantrekkelijk? Natuurlijk, digitale gesprekken kunnen ook met mensen die veraf zijn en ze kosten minder inspanning. Maar ook is het gevoel van controle groter; het is gemakkelijker om selectief bepaalde dingen te laten zien en andere te verbergen; kortom: men voelt zich psychologisch veiliger en comfortabeler achter een digitale muur en betaalt daar argeloos de prijs voor van verlies aan ziel.

Lees hier het hele artikel