NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

24-03-2020

Bezoekersrichtlijn ggz: geen algehele bezoekersstop ggz

Bezoekersrichtlijn ggz: geen algehele bezoekersstop ggz

Een algehele bezoekersstop in de geestelijke gezondheidszorg is vooralsnog niet wenselijk. Contact met naasten is voor deze kwetsbare groep patiënten juist heel belangrijk en vormt in een aantal gevallen ook onderdeel van de behandeling. Persoonlijke aandacht van familie en naasten geeft patiënten rust in een periode dat zij daaraan extra behoefte hebben. GGZ Nederland en Valente hebben een aangepaste richtlijn opgesteld voor bezoekersbeleid in tijden van corona. Het bezoekersbeleid is afgestemd met cliënten- en familieorganisatie MIND en het RIVM.

Eén persoon per dag
Voor bezoekers geldt: maximaal één persoon per dag voor maximaal een uur, tenzij een afdeling door bepaalde omstandigheden andere keuzes maakt. Voor oudere patiënten en mensen die lichamelijk niet gezond zijn, geldt dat zij geen bezoek mogen ontvangen. De richtlijn voor bezoekers blijft maatwerk, omdat het risico per instelling, afdeling en patiëntengroep kan verschillen.

Mocht het kabinet de komende dagen met aangescherpte maatregelen komen, dan kan de richtlijn voor het bezoekersbeleid worden aangepast.

Bron: GGZ Nederland

Op de NVP-website bundelen we zo veel mogelijk informatie specifiek voor onze leden. In dit dossier coronavirus verzamelen we informatie die nu voor u als psychotherapeut belangrijk is. Bijvoorbeeld over (online) behandelen, beroepsgeheim en wetenschappelijke artikelen over angst en quarantaine. In dit dossier vindt u adviezen en tips om de zorgcontinuïteit zoveel mogelijk te garanderen en tegelijkertijd aan de adviezen en richtlijnen te voldoen. Op het tablad via e-mail bereikbaar.