Wachtwoord vergeten

Voortgangsbrief (Ont)Regel de Zorg

Voortgangsbrief (Ont)Regel de Zorg 08-10-2019

De ministers en staatssecretaris van VWS hebben op vrijdag 4 oktober 2019 de eerste voortgangsbrief over het programma (Ont)Regel de Zorg naar de Tweede Kamer gestuurd. In de brief geven zij aan dat in de afgelopen periode veel voor elkaar is gekregen, maar dat zorgverleners daar in hun dagelijkse praktijk nog niet genoeg van merken. Wel zijn er allerlei goede voorbeelden die illustreren dat het wel degelijk kan: meer tijd voor zorg en meer werkplezier door minder regeldruk.

De effecten van het programma moeten voor steeds meer zorgverleners en ook voor patiënten/cliënten merkbaar worden. Daarom kondigen de bewindslieden aan de aanpak te verbreden naar andere sectoren, de lokale ontregelbeweging die op veel plekken ontstaat aan te jagen en te ondersteunen, en meer in te zetten op communicatie.

Ontregelbus 
Om te zorgen dat professionals de komende tijd wel merkmaar minder regeldruk ervaren, krijgen instellingen en professionals meer ondersteuning om op lokaal niveau de regeldruk te verminderen. Hiervoor gaat onder meer de ‘(Ont)Regelbus’ door het land rijden en instellingen helpen om de interne regels te verminderen.

Praktijkvoorbeelden
Op de website www.ordz.nl staan praktijkvoorbeelden van instellingen die hun interne regeldruk hebben verminderd. Professionals en instellingen kunnen aan de hand van deze voorbeelden aan de slag om de onnodige regels in hun eigen organisatie boven water te krijgen en te schrappen.

Vertrouwen in de zorg
Naast alle praktische actiepunten, moet de cultuur in de zorg veranderen: er moet meer vertrouwen komen in de professional. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RvS) heeft in mei het rapport 'Blijk van vertrouwen' gepresenteerd dat hierbij aansluit. 

Lees hier meer informatie:

Bron: Ontregel de Zorg« Terug naar overzicht