Wachtwoord vergeten

GGZ Nederland tekent bezwaar aan tegen lagere ggz-tarieven

GGZ Nederland tekent bezwaar aan tegen lagere ggz-tarieven 22-08-2019

GGZ Nederland gaat bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) bezwaar aantekenen tegen de verlaging van de ggz-tarieven per 2020.  NZa moet kostendekkende tarieven vaststellen en dat dit nu niet is gebeurd. Als de bezwaarprocedure niets oplevert, volgt mogelijk een gang naar de rechter.

GGZ Nederland is van mening dat de verlaging van de ggz-tarieven valt moeilijk te rijmen met de conclusie van KPMG dat de geestelijke gezondheidszorg onder grote financiële druk staat door personeelstekorten en toenemende kosten.

Tarieven omlaag
De NZa geeft aan na een uitgebreid kostenonderzoek geconcludeerd te hebben dat de ggz-tarieven per 2020 omlaag kunnen. De tarieven voor de gespecialiseerde ggz met verblijf dalen met 3,4 procent het hardste. Ook de tarieven voor de ambulante ggz, voor ggz-cliënten die zelfstandig wonen, gaan met 0,7 procent omlaag. Verder dalen de tarieven voor de basis-ggz met 1 procent. Het kostenonderzoek is gebaseerd op de kosten die ggz-aanbieders in werkelijkheid hebben gemaakt in 2017.
 
In Zorgvisie ligt bestuursvoorzitter Stephan Valk van Parnassia Groep en bestuurder van GGZ Nederland toe dat het kostenonderzoek wel goed is gedaan, maar dat de NZa had de werkelijke kosten moeten vertalen naar wat qua personeelsbezetting de norm zou moeten zijn.
 
Bron en lees meer: GGZ Nederland
 
Interview in Zorgvisie
Lees hier het volledige interview met Stephan Valk in Zorgvisie.
 


« Terug naar overzicht