NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

Media 07-06-2021

Uitzending Hokjesdenken in de psychiatrie

Patiënten met complexe psychiatrische problemen worden regelmatig afgewezen voor behandeling door ggz-instellingen. Waarom is het zo lastig om zorg te krijgen als je complexe psychische problemen hebt? En hoe kunnen we dit oplossen? Bekijk hier de uitzending Hokjes denken in de psychiatrie van Pointer. 
Media 03-06-2021

Pointer en Follow the Money onderzoeken jeugdzorggeld

De komende jaren krijgen gemeenten miljarden extra van het Rijk om de jeugdzorg uit het slop te trekken. Maar heeft het wel zin om meer geld in de jeugdzorg te steken, als het systeem niet kritisch tegen het licht wordt gehouden? Komende maanden onderzoeken Follow the Money en Pointer hoe gemeenten hun jeugdzorggeld uitgeven.
Media 03-06-2021

KidsRights: 'Jeugd had geen prioriteit in coronabeleid'

Het sluiten van scholen leidde in Nederland niet alleen tot een leerachterstand, het had ook een negatieve impact op de geestelijke gezondheid van kinderen. De Kindertelefoon kreeg veel meer telefoontjes over huiselijk geweld, depressies, zelfbeschadiging en zelfmoordgedachten. Het Amsterdam UMC kreeg 50 procent meer kinderen en jongeren met ernstige psychische problemen.
Media 03-06-2021

Online campagne 'Niet mijn kind'

Ouders van kinderen die seksueel worden uitgebuit vinden dat zij onvoldoende de hulp krijgen die zij nodig hebben. Ze willen meer ondersteuning van hulpverlening en de opsporingsdiensten in het beschermen van hun kinderen. Fier, Koraal en Sterk Huis starten een online campagne gericht op ouders. 
Media 03-06-2021

Een doodnormale podcast over rouw en de dood

Wat doe je als je op jonge leeftijd een familielid verliest? Benthe en Sabien wisten het eigenlijk niet toen ze begin twintig een moeder en een zusje verloren. In Een Doodnormale Podcast gaan ze voor 3FM op onderzoek: Hoe doen andere jongeren in Nederland dat? Wat heeft hen geholpen en wat juist niet?
Media 31-05-2021

Al 8 jaar meldingen over ggz-instelling Compass

De oprichter en eigenaar van Jeugd- en ggz-instelling Compass deed zich jarenlang ten onrechte voor als psychotherapeut. Nu blijkt dat er bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zeker negentien meldingen zijn gedaan over gebrekkige zorg en andere misstanden bij de instelling; de eerste melding dateert al van 2013.
Media 27-05-2021

Veel boeren hebben psychische problemen

Een Vandaag maakte een uizending over de psychosociale problemen van boeren. Ze hebben te maken met regeldruk, onzekere toekomst en een slecht imago. Het aantal suïcides onder boeren stijgt. U kunt de uitzending hier terugkijken.
Media 25-05-2021

Tarieven zorgprestatiemodel bekend

De NZa heeft definitieve tarieven voor de ggz en fz voor 2022 gepubliceerd. Deze tarieven horen bij het nieuwe zorgprestatiemodel. De tarieven zijn dit jaar veel eerder vastgesteld om de overgang naar het zorgprestatiemodel zo gemakkelijk mogelijk te maken.
Media 25-05-2021

Kijktip: documentaire 'Dagboek van mijn dwang'

In de documentaire ‘Dagboek van mijn dwang’ neemt Rianne de kijker een jaar lang mee in haar obsessieve leven dat beïnvloed wordt door een dwangstoornis. De tv-uitzending is te zien op donderdag 27 mei. Op npo3.nl staan drie aanvullende mini-docu’s.
Media 25-05-2021

Uitzending Pointer 'In de greep van anorexia

De anorexiazorg in Nederland loopt over. Het aantal jongeren met een eetstoornis lijkt sinds corona fors toegenomen, maar op behandeling moeten jongeren vaak maanden wachten. Hoe kan het dat jongeren met anorexia nervosa soms eerder in het ziekenhuis belanden dan in een behandelcentrum?
Media 25-05-2021

Zorgen voor de geest in coronatijd, een online tentoonstelling

Museum van de Geest presenteert ‘Over het hoofd gezien’, een interactieve online­ tentoonstelling over zorgen voor de geest in coronatijd. De pandemie is van grote invloed op onze mentale gezondheid. Maar wat betekent dat voor hulpverleners en cliënten in de ggz? Verhalen over slagkracht, wanhoop, angst en veerkracht.
Media 20-05-2021

Kwetsbare jongeren verdienen prioriteit

Kinderen met ernstige psychische problemen krijgen te laat en te weinig hulp. Een welvarend land als Nederland mag dat niet laten voortduren, schrijft hoogleraar Robert Vermeiren in NRC. Slimme recentralisatie is onontkoombaar.
Media 11-05-2021

Ggz verwijzingen en wachttijden

NZa meldt dat de ggz goed voorbereid lijkt te zijn op de huidige golf besmettingen, waardoor de geleverde zorg niet sterk beïnvloed wordt. Behandelaren nemen juist vaker contact op met patiënten om een vinger aan de pols te houden. 
Media 11-05-2021

Online masterminds jeugdhulp: van ambities naar oplossingen

In de 'masterminds' gaan gedragswetenschappers en psychiaters samen met collega’s op ontdekkingstocht hoe zij hun persoonlijke ambities verder kunnen brengen. Benut elkaars ‘mind’, vertaal grote ambities naar kleine experimenten, en pak samen de regie op het bieden van steeds betere jeugdhulp voor kwetsbare kinderen, jongeren en gezinnen. 
Media 11-05-2021

Kindertelefoon trekt aan de bel: '21 gesprekken per dag over suïcide'

Sinds de coronacrisis worden er bij De Kindertelefoon steeds meer zware gesprekken gevoerd. Ze spreken steeds meer kinderen over depressieve- en suïcidale gedachten." Het aantal gesprekken over mentale problemen en huiselijk geweld neemt ontzettend toe. Wij voeren hier 49% meer gesprekken over dan voor corona", vertelt directeur Roline de Wilde
« ... 6 7 8 9 10 ... » 9/24 (716)