NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

29-11-2019

Chistine verwondert zich

Er valt soms van alles aan te merken op onze werkomstandigheden. Maar er zijn ook wel hele fijne dingen aan ons vak.

Twee weken geleden was ik bij een congres over suïcidaliteit bij adolescenten. Die middag moest ik vroeg weg omdat mijn man en ik bij de dierenarts moesten gaan beslissen of we onze 7-jarige hond zouden laten inslapen. Meerdere keren werd mij door vrienden en kennissen en buren gevraagd: “jemig, is dat niet een beetje veel dood voor één dag?”

Daar zat ik met spanning en verdriet, bezorgdheid om het verdriet van de kinderen. Maar wat ik nou zo fijn vind aan ons vak dat je op zo’n congres aan eigenlijk iedereen kwijt kan waar je met je hoofd ook nog zit. Juist in de congrespresentaties vond ik herkenning en erkenning. In de verschillende presentaties werd een huisdier genoemd als belangrijk gehechtheidsfiguur voor pubers. Altijd blij om je te zien, altijd daar nooit een rotopmerking en een onuitputtelijke bron van oxytocine. En ook bij de koffietafel was er veel herkenning bij collega’s. Ik vond het wel wat gênant om bij dit indringende onderwerp met mijn hond aan te komen. Maar zoals Freud al zei: ‘what is on a mans mind.....’ En op de terugreis kon ik niet anders dan concluderen dat zo makkelijk verbinding valt te maken over het verlies van een huisdier.

Die avond namen we samen met onze kinderen afscheid van onze trouwe huisgenoot.

De dag erna gaf ik op onze praktijk tijdens de lunch aan, dat ik een stuk niet had gelezen voor een belangrijke vergadering. Ook hier waren de reacties veelal herkenning en erkenning. En toen ik weer met cliënten zat werkte dat net zo. Ja, ze komen natuurlijk bij mij om te praten over hun onderwerpen. Maar mijn gezicht is blijkbaar zo makkelijk te lezen, dat het gesprek ook hier toch al snel even over huisdieren ging.  

De dood is zo vaak een moeilijk en bedreigend onderwerp. Maar ik heb gemerkt dat als het over onze dieren gaat mensen makkelijk meeleven. En dat was fijn.

En nu maar hopen dat we daar ook wat makkelijker in worden als het over onze dierbaren gaat in plaats van over onze dieren. Want daar valt nog wel veel winst te halen.

 

Christine Brouwer
Auteur: Christine Brouwer