Wachtwoord vergeten

Blokhuis wil cliëntenstops in de ggz voorkomen

Blokhuis wil cliëntenstops in de ggz voorkomen 15-05-2018

Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS wil cliëntenstops in de ggz voorkomen. Hij gaat zorgverzekeraars aanspreken op hun verantwoordelijkheid om voldoende zorg in te kopen bij ggz-aanbieders. ‘De 288 miljoen euro is wel degelijk beschikbaar.’

Hoe kan het dat zorgverzekeraars geld overhouden bij de zorginkoop ggz en dat er toch cliëntenstops in de ggz en lange wachttijden zijn? De Tweede Kamer debatteerde er in april over en vroeg staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS om opheldering. Zorgverzekeraars hoeven het bedrag dat in het budgettair kader zorg is gereserveerd voor de curatieve ggz niet per se helemaal te besteden. Dat heeft Blokhuis vorige week geschreven in een brief aan de Tweede Kamer. Mits ze maar voldoen aan hun zorgplicht. Een cruciale zinsnede.

288 miljoen euro over voor zorginkoop

In 2016 hebben zorgverzekeraars 288 miljoen euro overgehouden bij de zorginkoop. Met oud-minister Edith Schippers van VWS is afgesproken dat deze ‘onderuitputting’ in 2017 en 2018 beschikbaar blijft voor de sector voor de aanpak van wachttijden. Voor de zorginkoop 2018 hebben zorgverzekeraars al 109 miljoen euro extra ingekocht, schrijft Blokhuis. Dus blijft er nog 179 miljoen euro over. Verzekeraars hoeven dat geld niet per se te besteden, als ze maar wel voldoen aan hun zorgplicht.

Bron en lees meer: Zorgvisie« Terug naar overzicht