Wachtwoord vergeten

Minister De Jonge: ‘Te weinig jeugd-ggz-instellingen open over wachttijden’

Minister De Jonge: ‘Te weinig jeugd-ggz-instellingen open over wachttijden’ 09-11-2017
Het aantal jeugd-ggz-aanbieders in de regio Utrecht dat de cijfers over wachttijden openbaar heeft gemaakt is te laag. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer als reactie op vragen van SP-Kamerlid Nine Kooiman. Uit onderzoek van Mediquest bleek dat in de regio Utrecht bijna de helft van de aanbieders van jeugd-ggz geen inzicht geeft in de wachttijden en –lijsten.

Open zijn over wachttijden ggz

Uit het onderzoek bleek dat vooral vrijgevestigde aanbieders van jeugdzorg en –hulp hun wachttijden nergens publiceren. Bij aanbieders die er wel openheid over bieden, zowel de vrijgevestigde als de instellingen, kan de wachttijd oplopen van anderhalve week tot veertig weken. De behandelwachttijd is daarentegen niet langer dan de Treeknormen voorschrijven.

Afspraken over wachttijden jeugd-ggz

Wachttijden in de jeugd-ggz zijn volgens de minister van VWS een ‘veelkoppig en hardnekkig’ probleem. ‘Niettemin zijn gemeenten en aanbieders gehouden zich tot het uiterste in te spannen om tijdig passende jeugdhulp te bieden binnen professioneel aanvaardbare termijnen’, schrijft hij. Op dit moment werken gemeenten aan afspraken over transparante wachttijden en wachttijdbemiddeling, laat de minister weten. Vanaf begin volgend jaar moeten die afspraken ook effect hebben. Ook moet er eind dit jaar een overzicht komen in welke jeugdzorgregio’s goede afspraken zijn gemaakt en waar nog niet. Een breder onderzoek naar wachttijden in de jeugd-ggz is volgens De Jonge daarom nog niet nodig.

Bron en lees meer: Zorgvisie

Lees de brief op Rijksoverheid

 


« Terug naar overzicht