Wachtwoord vergeten

LPGGz wil autoriteit met doorzettingsmacht instellen voor jeugdhulp

LPGGz wil autoriteit met doorzettingsmacht instellen voor jeugdhulp 29-02-2016

Patiëntenkoepel Landelijk Platform GGz wil dat er een autoriteit met doorzettingsmacht komt waar kinderen en ouders terecht kunnen die te lang moeten wachten op zorg of niet de juiste zorg krijgen aangeboden. Gemeenten die verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg hebben te weinig geld, te weinig kennis en hulp laat te lang op zich wachten. De bedoeling is dat in samenspraak met de ouders en het kind de juiste hulp komt en dat ouders zich gehoord en gesteund voelen.Naast D66 zijn ook de PvdA, het CDA en de SP het eens met dit voorstel. In de Nieuwsuur uitzending van 25 februari werd duidelijk dat kinderen en jongeren soms maandenlang op noodzakelijke zorg moeten wachten.

Wachtlijsten
De overgang van de jeugdzorg naar gemeenten gaat gepaard met veel problemen. Gemeenten die verantwoordelijk zijn voor de jeugdzorg hebben te weinig geld, te weinig kennis en hulp laat te lang op zich wachten. Kinderen die zorg nodig hebben, moeten vaak zo lang wachten dat ouders met hun handen in het haar zitten. Ze worden van het kastje naar de muur gestuurd: naar de gemeente, het wijkteam of de hulpverlener. Daarnaast zorgen bezuinigingen voor wachtlijsten of het afschaffen van specialistische zorg voor grote problemen, waardoor steeds meer kinderen thuis zitten of verstoken zijn van zorg. 

Staatssecretaris Martin van Rijn gaat niet in op het voorstel van het Landelijk Platform GGz. Hij verwijst naar het landelijk Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg en stelt dat er allerlei mogelijkheden zijn om bij je eigen gemeente aan de bel te trekken.

Lees hier het bericht van Platform GGz

Lees hier het bericht van de NOS« Terug naar overzicht