Wachtwoord vergeten

D66 en CU willen eigen bijdrage jeugd-ggz stopzetten

22-01-2015

Oppositiepartijen D66 en de ChristenUnie willen dat ouders voorlopig geen geld gaan betalen voor de psychiatrische hulp voor hun kind. De overheid mag, zolang er een onderzoek loopt, geen eigen bijdrage vragen voor de jeugd-ggz, vinden ze.

Sinds begin dit jaar moeten ouders een maandelijks bedrag voor de jeugd-ggz betalen. "Die ouderbijdragen lopen op tot wel 1500 euro per jaar", zegt D66-Kamerlid Berndsen. "Dat vind ik echt te veel." De ChristenUnie vreest dat vooral kwetsbare gezinnen het slachtoffer worden.

Discriminerend
Over deze eigen bijdrage is de afgelopen tijd veel discussie geweest. De zorgsector vreest dat de bijdrage ertoe leidt dat kinderen met problemen zich minder snel kunnen laten behandelen.

Een meerderheid van de PvdA-leden vindt het discriminerend dat voor kinderen die met een lichamelijke ziekte in het ziekenhuis worden opgenomen geen eigen bijdrage betaald hoeft te worden. Dit bleek afgelopen weekend tijdens het PvdA-congres.

Onderzoek
De PvdA-fractie in de Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Van Rijn een onderzoek doet naar de gevolgen van de maatregel. D66 en de ChristenUnie vinden dat het kabinet pas een eigen bijdrage mag heffen als de uitkomsten van dat onderzoek klaar zijn.

"Zolang er een onderzoek loopt, is het onverantwoord om de nieuwe ouderbijdrage al in 2015 in te laten gaan," zegt Kamerlid Voordewind. "Ouders en organisaties geven aan dat de ouderbijdrage zelfs drempelverhogend werkt voor de aanvraag van zorg."

De Tweede Kamer praat vandaag, 22 januari, met Van Rijn over de jeugd-ggz.

Bron: NOS

Lees ook: Ziek in je hoofd en arme ouders dan heb je pech (NRC)

 

 « Terug naar overzicht