Wachtwoord vergeten

Symposium 'Het geweten als last. De innerlijke criticus teveel aan het woord'

Wanneer: 16 februari 2018
Locatie: De Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam

Omschrijving:

Organisatie: Curriculum Psychodynamiek. Dagvoorzitter: dr. Frans Schalkwijk. Sprekers: dr. Wim Canton, dr. Willem Heuves, Jos van Mosel, Nelleke Nicolai, prof. dr. Greet Vanaerschot

Als uw patiënt lijdt onder dysthyme klachten, problemen met losmaking, een lage zelfwaardering of perfectionisme, overweegt u dan een streng of straffend geweten als (mede)oorzaak? Het geweten kan immers functioneren als een innerlijke criticus die het emotionele evenwicht verstoort en uit balans houdt. Sommige mensen maken steeds opnieuw keuzes die het leven belasten, het is alsof ze zichzelf straffen. Aangeboden oplossingen wijzen ze af, maar waarom eigenlijk? En hoe kunnen we patiënten begrijpen die – ook al is dat nooit in hun voordeel – altijd maar liegen? Sommige getraumatiseerde patiënten drijven hun therapeut tot wanhoop omdat ze de schuld aan het trauma hardnekkig bij zichzelf blijven leggen; alsof ze het trauma zouden hebben verdiend. In de behandeling is het dan essentieel dit misplaatste daderschap te herkennen en te herleiden tot afweer van schaamte om de patiënt te bevrijden van zijn verinnerlijkte dader.

Op het symposium worden onder voorzitterschap van Frans Schalkwijk handvatten geboden om anno 2018 de psychodynamische aspecten van het geweten te herkennen en in de behandeling aan de orde te stellen. Zo staat tijdens deze intensieve bijeenkomst de relevantie voor de dagelijkse ggz-praktijk voorop.

Kosten: Het inschrijfgeld bedraagt € 295,-. A(N)IOSsen en studenten betalen € 175,-.

Voor dit symposium is accreditatie toegekend voor:

  • psychiaters bij de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) met 5 punten;
  • klinisch (neuro)psychologen bij het Accreditatiebureau FGzPt met 5 punten;
  • eerstelijnspsychologen bij het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) met 6 punten;
  • psychotherapeuten bij de Nederlandse Vereniging Psychotherapie (NVP) met 5 punten;
  • sociaal psychiatrisch verpleegkundigen bij het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden (V&V) met 5 punten

Informatie en inschrijven: www.lemion.nl.