NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

29-10-2024

Cursus 'LVB in de GGZ'

Uit onderzoek is gebleken dat iemand met een LVB drie tot vier keer meer kans heeft op het ontwikkelen van psychische problemen vergeleken met personen zonder deze beperking. Daarnaast is de kans op onvrijwillige opname of gedwongen behandeling bij deze groep ook vele malen hoger.

Binnen de s-GGZ is het percentage van de patiënten waarbij een vermoede is van een LVB of ZB (zwakbegaafdheid) maar liefst 40% en loopt op tot 67% binnen de meest intensieve en langdurige behandelsetting!

Het is dan ook van belang dat de behandeling aansluit bij de mogelijkheden en niveau van jouw patiënt. Maar hoe kun je adequaat screenen op LVB? Hoe pas je de psychiatrische diagnostiek aan? Welke behandeling kun je inzetten of waar moet je deze mogelijk aanpassen? Hoe pak je de communicatie aan?

Onder begeleiding van dr. Jeanet Nieuwehuis (psychiater) en dr. Erik Boot (Arts VG) ga je aan de slag met de volgende thema's:

  • Dag 1: Diagnostiek van een LVB/ZB: prevalentie, associaties, screening en communicatie
  • Dag 2: Psychiatrische diagnostiek: visie, theorieën, psychiatrische ziektebeelden, valkuilen en crisogene situaties
  • Dag 3: Behandelen & Beleid: (non)-farmacologische behandelingen, passende behandelprotocollen en implementatie in de praktijk