NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

04-11-2023

Seksualiteit en het menselijk tekort (college 1 van 3 over psychoanalyse)

In deze collegereeks reiken drie ervaren en deskundige sprekers u theoretische en praktische inzichten aan voor in de spreekkamer. In het college komen de verhouding biologie/psychologie, de impact van somatische behandelingen (o.a. van puberteitsremmers), de mogelijkheden en beperkingen van psychotherapie aan bod, dit alles geïllustreerd met klinisch materiaal.

Zaterdag 4 november, Marly Horsch: Psychoseksuele ontwikkeling

In 1923 schreef Freud ‘Het ik is allereerst een lichaams-ik’ en tegelijkertijd zijn psychoanalytici primair geïnteresseerd in het lichaam als mentale representatie. Sinds de oudheid én in de geschiedenis van de psychoanalyse is de raadselachtige sprong tussen lichaam en geest voer voor discussie. Wij zijn ons lichaam maar toch ook weer meer dan dat en daarbij is voor de onbewuste phantasie een belangrijke rol weggelegd.

Vanuit de inbedding van de psyche in de soma wordt in dit college de relatie tussen symboolformatie en de psychoseksuele ontwikkeling besproken. Begrippen als polymorf pervers, biseksueel, homo- hetero- en transseksueel worden vanuit psychoanalytisch kader belicht.

We bespreken of er een verband is tussen de psychoseksuele ontwikkeling en een alomtegenwoordig verlangen naar een onbereikbare perfecte innerlijke staat van zijn. Er zal toelichting zijn met vignetten en beeldmateriaal; casuïstiek van deelnemers is welkom.

Mw. drs. Marly Horsch, psychoanalyticus en psychotherapeut, zelfstandig gevestigd in Amsterdam, tevens opleider, supervisor en docent bij de NPaV. Aanvankelijk ambulant werkzaam als kinder- en jeugdpsychotherapeut en later in deeltijd- en klinische setting met volwassenen.

Reeks

PAC West organiseert een collegereeks psychoanalyse. Het thema is psychoseksualiteit, met daarbinnen drie deelthema’s.

  • Tijdstip: van 10.00 tot 16.00 uur, inclusief lunch.
  • Inschrijving via secr@pacwest.nl.
  • Voor vragen en informatie: info@praktijkdenkwijs.n

Het programma

  • Zaterdag 4 november, Marly Horsch: Psychoseksuele ontwikkeling
  • Zaterdag 18 november, Lut de Rijdt: Transgender identiteit
  • Zaterdag 2 december, Linda van Mil: Perversie

De collegereeks is bedoeld voor psychotherapeuten, klinisch psychologen, gz-psychologen en psychiaters, die belangstelling hebben voor het psychoanalytisch gedachtengoed in relatie tot de klinische praktijk. Ook opleidelingen voor één van deze beroepen zijn van harte welkom.