NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

16-11-2023 - 17-11-2023

Masterclass Psychiatrie en een laag IQ

In de psychiatrie worden mensen met een laag IQ – een score tussen 50 en 85 – heel vaak niet herkend. En dat terwijl bij ongeveer 30% van de patiënten in de ggz sprake is van zwakbegaafdheid of een verstandelijke beperking.

Patiënten met een laag IQ hebben een drie tot vier keer zo hoog risico op het ontwikkelen van een psychiatrische stoornis. Van de acute opnames in de ggz is bij ruim vier op de tien patiënten een vermoeden van een laag IQ. Deze patiënten worden bijna drie keer zo vaak gedwongen opgenomen. Ook wordt er bij deze groep mensen bijna vier keer zo vaak dwang en drang toegepast. Deze bevindingen bevestigen het vermoeden dat een laag IQ vaak wordt gemist en dat patiënten daardoor vaak tussen de wal en het schip vallen.

Tijdens deze intensieve, tweedaagse masterclass besteden we uitgebreid aandacht aan de herkenning, diagnose en behandeling van patiënten met een laag IQ. We gaan daarnaast in op onderwerpen als genetica, crisis en suïcidaal gedrag, het voorschrijven van psychofarmaca, verslaving en de wetgeving.

In het kort

  • Specifiek ontwikkeld voor psychiaters
  • Tweedaagse cursus met een interactief programma
  • Kleine cursusgroepen, waardoor u optimaal van gedachten kunt wisselen met de sprekers en de andere deelnemers
  • Volop ruimte om uw eigen casuïstiek in te brengen en te oefenen
  • Enthousiast docententeam met toonaangevende professionals die een sterke motivatie hebben om patiënten met een laag IQ de best mogelijke psychiatrische zorg te bieden

Doelstelling is, dat deelnemers aan deze masterclass patiënten met een laag IQ nog beter herkennen en erkennen in hun praktijk, waardoor ook aan deze grote groep mensen de best mogelijke zorg wordt geleverd.