NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

26-10-2023

Angst voor vrijheid. Symposium Psychiatrie en Film

Hoewel we in het westen een enorme individuele vrijheid hebben verworven, is zich echt vrij voelen en bewegen nog zo makkelijk niet. Blijkbaar zijn er interne en externe redenen om je toch minder vrij te bewegen dan mogelijk lijkt. En dat is nu precies de rode draad van het inmiddels 9de symposium van de stichting Psychiatrie en Film.

Meer informatie

De verschillende sprekers zullen u in een breed palet meenemen langs het centrale thema Angst voor vrijheid, uiteraard gelardeerd door mooie en sprekende filmbeelden.

  • Aan de hand van de film “Promising Young Woman” bespreekt Inês Pinheiro de onvrijheid van wraakgevoelens, oerdriften en de institutionalisering.
  • De onvrijheid van vrouwen om voluit van van seks te genieten wordt door Elise van Alderen uit de doeken gedaan met de film “Good Luck To You, Leo Grande”.
  • De film “Armageddon Time” vormt het uitgangspunt voor Harold van Megen in zijn zoektocht waarom je niet zou vasthouden aan je eigen morele opvattingen.
  • Giorgio Mauro en Graziella van der Luit zullen op zoektocht gaan naar hoe in de psychiatrie vrijheid, normering, inperkingen en machtsposities zich tot elkaar verhouden. Ze zullen het doen aan de hand van de film (en daar is ze dan eindelijk!): “One Flew Over The Cuckoo’s Nest”.
  • Berend Berendsen belicht de schijnbare tegenstelling van veteranen te moeten strijden voor de vrijheid. Dit aan de hand van de film “The Hurt Locker”