NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

06-11-2023 - 08-11-2023

Congres The Truth is Out There

De VGCt staat tijdens het najaarscongres stil bij alles wat te maken heeft met waarheid. We zullen meer te weten komen over hoe waarheid, waarheidsvinding en beïnvloeding van waarheid een rol spelen in onderzoek en de klinische praktijk.

Over het thema
De waarheid. Is dat niet het doel van onderzoek, om dichter bij de waarheid te komen? Bestaat er eigenlijk wel één waarheid? In de behandelpraktijk hoeven we soms de waarheid niet te weten en gaat het vooral om de perceptie van de cliënten over de waarheid. In hoeverre is onze perceptie van waarheid beïnvloed door de maatschappelijke en culturele context? Proberen we in therapie de waarheid of een cliënts perceptie hiervan te veranderen? Wanneer is het juist gewenst en wanneer is het gevaarlijk of zelfs onethisch om de perceptie van de waarheid te veranderen?

Behalve vragen over gewenste en ongewenste therapieeffecten op de perceptie van waarheid, is het ook de vraag in hoeverre we kunnen weten of onze cliënten de waarheid spreken. Wat kunnen we inzetten om achter de waarheid te komen als iemand deze probeert achter te houden of erover liegt? Is waarheid meetbaar? Verandert de context, zoals een forensisch kader, het belang van ‘de waarheid’ kennen binnen de therapie?