NVP Website voor leden

Verkrijg hier toegang tot exclusieve NVP Website ledencontent.

06-10-2022

Een avond met Bessel van der Kolk

Op deze avond houdt professor Van der Kolk eerst een presentatie over zijn werk. Daarna zal hij met ons discussiëren over het thema en kunt u uw vragen en opmerkingen aan hem voorleggen. De discussie wordt geopend door dr. Nel Draijer, klinisch psycholoog, die net als prof.dr. Van der Kolk haar wetenschappelijk leven heeft gewijd aan psychotrauma.
 

Prof.dr. Bessel van der Kolk, psychiater, heeft zijn wetenschappelijke carrière, die meer dan 30 jaar bestrijkt, gewijd aan de gevolgen en de behandeling van trauma. In zijn boek ‘The body keeps the score’ – in het Nederlands vertaald als ‘Traumasporen’ − doet hij verslag van deze wetenschappelijke zoektocht. Hij heeft altijd getracht wetenschappelijke bevindingen te integreren in de klinische praktijk: de diagnostiek en behandeling van getraumatiseerde kinderen en volwassenen. Zijn onderzoek heeft laten zien dat trauma’s niet alleen ingrijpende gevolgen hebben voor ons psychisch functioneren, maar ook voor ons lichamelijk functioneren. Getraumatiseerde mensen, met name zij die getraumatiseerd zijn voordat zich bij hen taal ontwikkelde, kunnen vaak niet spreken over deze nare ervaringen. Zij weten niet wat er in hun lichaam gebeurt en zijn bang voor de onverwachte sensaties en symptomen. Niet-narratieve vormen van behandeling, zoals psychomotore therapie, dramatherapie en creatieve therapie, vormen dan de ingang tot een effectieve behandeling. We moeten iemand weer leren zich veilig te voelen in zijn lichaam. Dikwijls ligt in de lichaamsbeleving de sleutel om trauma’s te behandelen.

Doelgroep
Primair voor GGZ-professionals (psychiaters, psychologen, verpleegkundig specialisten, spv-ers, vaktherapeuten); ook relevant voor huisartsen, verzekerings- en bedrijfsartsen, haptonomen, psychosomatisch fysiotherapeuten en andere geïnteresseerden